Aanvaarding – niet populair

Zoeken

Wat ik zie bij mensen om mij heen is het zoeken. Het willen. Ik wil een leuk leven. Ik zoek naar een manier om antwoorden te krijgen. Ik wil het anders, beter. Hoe krijg ik meer werk, geld, invloed etc. etc. We willen van belang zijn in deze wereld en wij hebben een idee in ons hoofd hoe dit eruit moet zien. En voldoet dit niet, dan ervaren we stress. Stress in ons lichaam en stress in ons denken.

Tegelijkertijd zie ik mensen zoeken naar rust en vrede. Er wordt gesport en aan yoga gedaan. Er worden allerlei activiteiten ondernomen om tot rust te komen. Vakanties gepland en uitjes georganiseerd. Om even je zinnen te verzetten en even niet te denken aan wat je anders zou denken. Om van daaruit uitgerust weer hard aan de slag te gaan om het plaatje in je hoofd te realiseren.

Maakbaar

En wat nou als dit niet lukt? Wat nou als dit plaatje, om wat voor reden dan ook geen realiteit wordt? Heb je dan voor je gevoel gefaald? En dan? Moet je met minder genoegen nemen dan wat je voor ogen had?

We lezen af en toe wel eens een titel als ‘het leven is niet maakbaar’. Toch zie ik om mij heen subtiele elementen waaruit ik opmaak dat we dit ergens wel weten, maar er niet ‘aan’ willen. Dit is begrijpelijk. Want als het leven niet maakbaar is, is er een grens aan je eigen mogelijkheid om datgene wat jij in je hoofd hebt zitten, te realiseren. En dat willen we stiekem niet horen. Want we willen zo graag dat plaatje over ons werk, gezin of familie kloppend maken. Onze droom leven. Het is een verlangen dat diep van binnen zit om het goed en mooi te hebben.

Waar komt dit verlangen vandaan? Is het een verkeerd verlangen? Nee, het is geen verkeerd verlangen. Het is een verlangen dat diep in ons verankerd zit omdat we geschapen zijn door Iemand die van binnen en buiten goed en mooi is. Er staat dan ook geschreven, ‘en zie het was zeer goed.’ Dat staat er niet voor niets. God houdt van schoonheid. Dat element van ‘beauty’ zit in ons verankerd, net als de basisbehoefte, geliefd worden. Dat is een basiselement in ons leven. Iedereen verlangd naar liefde, erkenning, gezien worden.

Misleiding

Helaas is de realiteit anders. We hebben te maken gehad met een misleiding die zijn weerga niet kent én we zitten er nog middenin. Dagelijks worden mensen misleid door hun eigen gedachten of gedachten van buitenaf. Beïnvloed door reclame of mensen om hen heen. Ook ik heb daar last van. Welke misleiding bedoel ik nu? De misleiding van dat het leven maakbaar is. Dit is precies wat er bij Eva gebeurde. Zij dacht het zelf te kunnen regelen. Nou, dat lukte, maar de uitwerking was niet zoals zij het in haar hoofd had bedacht….

Wat kon Eva anders doen? En wat kunnen wij leren van haar misser?

Allereerst kunnen wij ons gaan beseffen dat wij nog elke dag leven met de misleiding die Eva te horen kreeg. Het leven is maakbaar. Nee, dat is deze niet. Tenminste, veelal zal de uitwerking anders zijn dan we eigenlijk bedoelden. Of zit er een beperking aan de maakbaarheid in ons leven. Herken jij deze boodschap in je leven? In je eigen gedachten? In de reclame of in de woorden die mensen om je heen spreken?

Eva had deze misleiding kunnen ontwijken. Dit had gekund als zij Gods instructies had aanvaard. Dat deze instructies een begrenzing in zich had, had ze kunnen accepteren. Aanvaarden van de grenzen die door God zelf aan haar was gegeven. Aanvaarden dat zij niet de controle had op de kennis. Aanvaarden dat God een grens gesteld had. Aanvaarden dat zij iets niet kende, wist of begreep.

Aanvaarden/aanvaardingde kracht ervan

Aanvaarding is heel lastig. Veel mensen denken dat dit hetzelfde is als zwak en meegaand. Maar dit is het niet. Meegaand is gemakzuchtig, niet zelfsturend en zwak is niet sterk, niet voor zichzelf opkomend. Aanvaarden is een actieve levenshouding. Het is een bewuste keuze op een situatie. Het is een teken van kracht. Het is zeer zeker geen eieren voor je geld kiezen want hier zit angst achter, bij aanvaarding is er rust en vrede. Aanvaarding is wanneer Jezus ervoor kiest de weg te gaan die Zijn Vader wilde dat Hij ging. Hij aanvaardde en er was rust én kracht om het te doen en volbrengen.

Aanvaarden van je leven en je situatie is iets anders dan heel hard werken om je leven te perfectioneren. Aanvaarden van moeilijke situaties geeft rust en is krachtig. Het is een moeilijk proces, maar er gaat daadkracht van uit.

Ik geloof dat wanneer mensen weer leren te aanvaarden er een hele verandering kan gaan komen in de maatschappij. Hiervoor heb je sterke bewuste mensen voor nodig die van binnen geheeld zijn en ontwikkeld. Een behoorlijke uitdaging in deze tijd, nu de boodschap van maakbaarheid steeds luider word. Maar ik ga mijn roep ook luider maken – aanvaarding brengt pas échte rust en vrede. Aanvaarding brengt echte krachtige mensen voort die hun leven in eigen handen nemen. Aanvaarding brengt mensen voort die actief verandering brengen in hun situatie zonder dat ze er stress van krijgen.

En nu?

Wil jij dit ook? Of ben jij al iemand die makkelijk het leven kan aanvaarden? Dan ben je gezegend, ik worstel er namelijk nog vaak genoeg mee. Maar al doende leert men… Vind jij het ook zo moeilijk? Ik wil heel graag je helpen door mee te lopen in jouw leven.

Dit vind je misschien ook leuk...