Contextueel Pastoraat

Nu ik in het laatste jaar van de opleiding zit merk ik hoe zeer deze manier van werken door mijn coaching heen zit geweven. Op een heel natuurlijke manier. Ik zal een aantal elementen benoemen waarik dit aan merk.

Wanneer jij bij mij komt kijk ik niet alleen naar jou. Jij bent niet een los individu. Jij bent een mens tussen heel veel mensen in. Ook door de generaties heen. Ik vraag naar je ouders, je voorouders, je broers en zussen, je kinderen en partner. Ik vraag naar de verhoudingen, bijzonderheden en hoe deze jou gevormt hebben. Dit is een element van het contextuele denken.

Ook probeer ik altijd meerzijdig partijdig te zijn en te blijven. Wanneer we het hebben over andere mensen uit jouw context zal ik proberen hun een stem te geven in onze gesprekken. Niet dat geleden onrecht onbesproken moet blijven – zeer zeker niet. Maar net zoals jij in jouw context leeft, leeft de ander dat ook. Wat is zijn of haar context dat dit gebeurt is?

Ik probeer loyaliteiten zichtbaar te maken. Allereerst – ben je wel loyaal naar jezelf? En mag je loyaal zijn naar anderen of zitten hier drempels om te overwinnen? Hoe geef je vorm in deze relaties? Hoe investeer je? In jezelf, en relaties met anderen?

Dit zijn zomaar een aantal elementen die voortkomen uit het contextuele gedachtengoed. Ik merk door op deze manier te werken mensen snel diepgaande inzichten ontvangen om te zien wat er gebeurt in hun leven.