Delen zit in de mens zélf.

Hof van Eden

We kennen het allemaal wel – het verhaal van de ‘zondeval’ in de hof van Eden.

Sommigen geloven in de bijbel, anderen niet, maar zullen het vast kennen. In kunst en cultuur komt het verhaal veel terug.

Je kunt in dit verhaal de aandacht leggen op satan en zijn manier van werken – misleiding. Je kunt de aandacht leggen op Eva – dat zij bevattelijk was voor die misleiding en als eerste de vrucht at. Je kunt de aandacht leggen op Adam die luisterde er bij stond en er naar keek en vervolgens ook at…

Wat vaak niet wordt belicht is dat wat er gebeurt tussen Adam en Eva tijdens op dat moment. Eva deelde. Eva deelde de vrucht (Nee, er staat niet appel 😉) met Adam. Delen.

Heb jij hier wel eens bij stilgestaan dat dit het éérste is wat ze deed?

Blijkbaar was dit toen en nu nog een belangrijk element in ons leven. Ze hield het niet voor zichzelf, maar deelde. Dit komt omdat we naar het beeld van God gemaakt zijn. Hij deelt namelijk ook! Hij schiep het hele universum maar hield het niet alleen voor zichzelf. Hij creëert de mens om zijn creatie  te delen.

De eeuwige roep sindsdien

Wanneer God na de zondeval naar de mens toe komt om samen te zijn, roept Hij de mens – ‘Mens, waar ben je’? En sindsdien is deze roep gebleven. De ene mens die de andere mens roept. Een kind naar zijn vader of moeder. Een ouder naar zijn kind. Broers en zussen naar elkaar. Partners die in de ijzige kilte zwijgend naar elkaar uitschreeuwen; zie jij me niet? En Gods blijvende roep naar de mens. Hij is blijven roepen naar de mens ‘Waar ben je’?

Daarom is het zo ingrijpend wanneer mensen eenzaam zijn. In de kern van de mens zit delen – dit wordt dan geblokkeerd. Eenzaamheid kan ieder mens overkomen – zelfs als je tussen veel mensen leeft. Het gaat namelijk niet om de hoeveelheid mensen, maar om de kwaliteit van het contact.

Het gaat om onverdeelde aandacht, zorg en liefde die dieper gaat dan ‘hoi, hoe gaat t’?. Het gaat om echt gezien en gekend worden. Veiligheid en liefde ervaren bij de ander. Troost. Dat je mag zijn wie je bent. Het uit elkaar gaan in de hof van Eden, het verschuilen voor elkaar doen we nog elke dag, terwijl ons hart het uit kan roepen in eenzaamheid; ‘Mens, waar ben je?’

En delen is hierop het antwoord. Met wie deel jij je leven? Deel jij wie jij bent? Aan wie toon jij jezelf?

Dit vind je misschien ook leuk...