Eenzaam in je relatie II

In mijn vorige blog – Eenzaam in je relatie I heb ik een eerste stap beschreven hoe je verandering kunt aanbrengen wanneer jij je ongelukkig voelt in je relatie met je partner. Dit is de keuze maken om te gaan vechten voor je relatie. (Figuurlijk gesproken natuurlijk!)

Nu is er nóg iets wat belangrijk is voor jou om te weten, beseffen en rekening mee te houden.

Namelijk: je bent niet meer dezelfde als toen je samen op weg ging!

Misschien heb je nog maar een korte tijd een relatie, misschien maar een jaar of misschien deel je al tientallen jaren je leven samen. Maar waar jij je ook bevind op jullie tijdspad samen – jullie hebben elkaar beïnvloed. Jullie zijn niet meer honderd procent hetzelfde als toen jullie elkaar voor het eerst tegenkwamen.

Dit heeft gevolgen. Dit betekent dat jij niet kunt verwachten dat de relatie precies weer wordt zoals jullie die ooit samen hadden. Dat moet niet je uitgangspunt zijn!

Wat je uitgangspunt wel kan en mag zijn is dat in jullie relatie de liefde voor elkaar weer terug mag komen. Dat jullie je beiden geliefd weten én de eenzaamheid of ongelukkigheid weg mag gaan.

Dit is een heel reëel verlangen.

Dus verwacht van je partner geen gedrag die niet passend is voor waar jullie nu staan. De verkerings/begintijd is voorbij. Je bent een stap verder. Je hebt elkaar op een of andere manier elkaar  beloofd samen op weg te gaan en bij elkaar te blijven. Het gaat nu verder dan alleen het verliefd voelen. Het gaat over de keuze maken om bij elkaar te blijven – no matter what…

Dat is houden van – ik weet dat het niet altijd op rolletjes gaat in onze relatie, maar ik kies ervoor jouw trouw te blijven. Dit is een wilsbesluit – gebaseerd op liefde.

Ik besef dat er ook relaties zullen zijn waarin dit niet verstandig is of niet haalbaar. Ik heb het over een normale situatie waarin in de relatie de beide partners min of meer de verbinding verloren lijken te hebben en één of beide partners zich hier ongelukkig bij voelen, zonder speciale elementen als fysiek of geestelijk misbruik etc….

Wat je wel kunt gaan doen is kijken wat je bij elkaar heeft gebracht. Was het een gezamenlijke interesse? Was het een bepaalde overeenkomst? En waar is deze gebleven? Is de passie hieruit weg gegaan? Of is er iets gebeurd dat dit verandert is? Of zijn er veel onenigheden geweest in de afgelopen periode waardoor jullie de verbinding hebben verloren? En is er een onderliggende oorzaak voor die onenigheden? Kunnen jullie hiermee aan de slag? Kan jij hiermee aan de slag? Wat kan jij doen om de relatie te verbeteren? Ben jijzelf dingen anders gaan doen waardoor de relatie veranderde?  Of is er een verwachting die je hebt die verandert is? Deed jij in het begin met liefde het huishouden maar verwacht jij na een poos dat je partner ook wel eens wat doet? Heb je dit aangegeven? Weet je partner dit?

Denk eens na over de afgelopen periode en reflecteer je relatie eens. Waar wil je naar toe? Kun je achterhalen wat er mis is gelopen waardoor jij je ongelukkig voelt? En denk eens na of je partner zich ook ongelukkig voelt. Wat denk je? Wat zie je? Kan het zijn dat jullie onbewust elkaar beïnvloeden in het negatieve spiraal waarin jullie terecht zijn gekomen? En wat is het wat jullie misschien weer dichter bij elkaar kan brengen? Wat was er in het begin wat maakte dat jij hem aantrekkelijk vond? Wat vond je zo gaaf aan hem? Waar is dit gebleven? Is het er nog maar is het verstoft onder al die dingen die gebeurt zijn of is het verdwenen? Dan is het de vraag waarom het is verdwenen. En kan je bedenken wat jullie nu dichter bij elkaar kan brengen?

Verwacht hierin niet dat je partner jou moet verwennen – kijk vooral naar wat jijzelf kan inbrengen om de relatie te verbeteren. Wat doe jij nu anders dan toen? En wat kan jij doen om weer te doen zoals vroeger waardoor jullie samen op pad gingen? Geef je minder complimenten? Ben je aan het mopperen? Ben je gefocust op het werk en de kinderen en ben je zo druk dat je eigenlijk ‘niet toe komt’ aan tijd met je partner door te brengen? Is je interesse in je partner verminderd? Het kan zoveel zijn… Bekijk eens eerlijk wat er is, en wat je kunt verbeteren. Maar kijk met genade. Dat is zo belangrijk in dit proces. Anders raak je van de regen in de drup…

Mocht je op een punt bevinden dat je het allemaal niet weet… Begin dan eens met positieve opmerkingen te maken. Geef eens een complimentje. Zeg eens iets waar je dankbaar voor bent tegen je partner. Je zult zien, jouw humeur zal óók positiever worden als je partner het kan ontvangen… En ook dat kan een poosje duren voordat je partner gewend is aan jouw positieve feedback. Misschien komt er op termijn wel een stroom op gang in omgekeerde richting! Maar houd er dus rekening mee dat jouw beeld van hoe het was, niet meer helemaal terug gaat komen. Maar misschien kunnen jullie wel op pad gaan in de lijn met hoe jullie begonnen zijn, en zo verder gaan.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. […] blog II van Eenzaam in je relatie besprak ik dat je nu niet meer dezelfde mens bent als toen je ooit samen begon. En dat je met […]

Reacties zijn gesloten.