Eenzaam in je relatie IV

Een aantal weken terug plaatste ik een eerste blog over Eenzaam in je relatie I. Dit omdat ik merkte dat er best veel mensen eenzaamheid in hun relatie ervaren. Met deze serie blogs hoop ik stapje voor stapje te helpen om hiermee aan de slag te gaan.

De tweede blog Eenzaam in je relatie II geef ik aan dat mindset en verwachtingen belangrijk zijn in het proces aangaan om je relatie te verbeteren.

In mijn blog Eenzaam in je relatie III over eenzaamheid in  je relatie legde ik de relationele grondwet uit. Dat je a.d.h.v. deze handvatten het gesprek met je partner aan mag gaan. En misschien dit wel genoeg is om jullie relatie te verbeteren voor jullie beiden.

Maar wat nou als voor jou of jullie dit niet genoeg is, dat gesprek a.d.h.v. de relationele grondwet?? Wat dan?

Dan raad ik aan een derde persoon te zoeken die jou verder kan helpen. Of jullie verder kan helpen.

Maar voor je dit doet, bespreek het eerst met je partner. Voor je partner is het niet prettig om achteraf te horen dat anderen privé informatie over hem en jullie samen hebben. Het mooiste zou zijn als jullie een echtpaar in vertrouwen kunt nemen dat wijsheid en inzicht heeft om jullie verder te begeleiden. Dit kan een oudste echtpaar zijn uit jullie gemeente. Een bevriend echtpaar. Een echtpaar die stellen begeleid vanuit hun professie kan ook natuurlijk.

Mocht dit niet optioneel zijn, overleg dan met je partner dat je een vriendin – wijze vrouw – oudste uit je gemeente in vertrouwen neemt. Overleg of je partner hiermee akkoord kan gaan. En of je partner wilt weten wie dat is.

Moedig je partner eenmalig aan hetzelfde te gaan doen – maar blijf niet pushen. Als het niet de tijd is voor je partner, geef hem/haar dan de ruimte om dat (nog?) niet te doen.

Jullie maken elkaar niet bewust ongelukkig

Bedenk – jullie waren eens verliefd op elkaar waarom jullie voor elkaar gekozen hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat het niet de bedoeling is van je partner je ongelukkig gevoel te geven. Heb hierin genade voor jezelf én je partner. Want er is kans dat jij je partner een ongelukkig gevoel geeft. Hierin is acceptatie van de huidige situatie belangrijk om niet in de stress te schieten of té negatief te gaan denken.

Het is normaal dat een relatie een dip ervaart. De bedoeling is er samen weer uit te komen. En elk stel heeft hier weer een ander iets voor nodig, want geen relatie is gelijk!

Accepteer de situatie en stap uit de eenzaamheid, volgens mij is dit het eerste wat je kunt doen wanneer jij je ongelukkig voelt!

Als je partner niet wilt wat jij graag wilt

Maar wat nou als je partner dit niet wilt hebben? Dat hij aangeeft dat hij niet wilt dat je iemand in vertrouwen neemt om jou te helpen in jullie relatie? Dat is een heel ingewikkelde. Aan de ene kant wil je niet dat er hierover onenigheid ontstaat tussen jullie. Aan de andere kant is zorg voor jezelf belangrijk.

Probeer dan het gesprek aan te gaan waarom je partner niet wilt dat jij iemand vraagt om met je mee te lopen in dit proces. Misschien kan hij verwoorden wat zijn belemmering is. Misschien wilt hij bijvoorbeeld dat het niet bij bekenden terecht komt. Kun je dan beide kiezen voor een coach of iemand met geheimhoudingsplicht als dominee of oudste? Misschien zit er iets anders waardoor je partner liever niet heeft dat jij geen extern iemand om hulp vraagt.

Wat je zou kunnen doen is hem hiervoor een oplossing laten verzinnen. Jij voelt je niet helemaal blij in de relatie nu. Een gesprek samen gaf jou niet genoeg om verder te gaan bouwen en jij verlangt naar een externe wijsheid om jullie verder te helpen. Geef je partner een periode, bijvoorbeeld een week om met een idee te komen wat jou kan helpen in jullie relatie. Zo laat je zien dat je hem serieus wilt nemen, maar jouw eigen gevoelens ook serieus neemt. En dat je hier zorg voor wilt dragen – dat is verantwoordelijk gedrag.

Wanneer jullie na een week, of de periode dat je partner heeft gekregen om een oplossing aan te dragen, weer samen erover spreken luister dan oprecht naar zijn redenatie en oplossing. Vraag bedenktijd om hierover na te denken en serieus in overweging te nemen. Vervolgens kun je na die bedenktijd er samen over spreken of zijn optie voor jou acceptabel is. Zo kunnen jullie samen groeien in het verantwoordelijk zijn voor jullie eigen gevoelens én jullie relatie.

Komt er na een aantal pogingen geen goed alternatief kun je aangeven dat jij voor jezelf een extern iemand gaat inschakelen. Vraag nogmaals of hier voor je partner belangrijke elementen zijn waar je rekening mee kunt houden zoals bijvoorbeeld wel of geen bekende, wel of niet betaald etc.

Verantwoordelijkheid

Uiteindelijk ben jijzelf verantwoordelijk voor jouw emoties, gedrag, acties en handelen, tijd, geld etc.

En je bent verantwoordelijk voor wat jij in de relatie brengt.

Je kunt aangeven dat je door zelf hulp te vragen je jouw aandeel in de relatie hoopt te verbeteren.

Ga liefdevol en geduldig te werk. Probeer frustraties ergens te parkeren en deze niet tijdens gesprekken te laten ontladen. Dit bouwt meestal niet zo op; hoewel het soms wel even ‘de lucht kan klaren’. Maar je weet alleen achteraf of het goed uitpakt, en is dus een risico.

Dit vind je misschien ook leuk...