Eenzaam in je relatie V

In mijn vorige blogs, Eenzaam in je relatie I, Eenzaam in je relatie II, Eenzaam in je relatie III, Eenzaam in je relatie IV heb ik beschreven hoe jij eerste stappen kunt zetten naar je beter voelen in je relatie. Maar wat nou als je partner helemaal niet wilt meewerken? Geen gesprek aan wilt gaan? Het prima vind gaan en vindt dat jij moeilijk doet?

Dat is dan wel lastig werken aan jullie relatie, niet? Zeker.

Bid

Maar dan nóg is jullie relatie niet ‘afgeschreven’. Er zijn nog steeds mogelijkheden.

Allereerst, wat ik in geen van de vorige blogs vermeld heb, ga bidden. Bidden voor jezelf. Bidden voor je partner én bid voor je relatie. Vraag God om hulp en vraag of Hij je wilt laten zien wat jij kan en mag doen om jouw gevoel serieus te nemen én je partner te eren.

Deze stap kun je altijd zetten – ook als er geen problemen zijn! Eigenlijk mag dit wel de eerste blogsinhoud zijn. Maar wanneer je heel verdrietig bent lukt het niet altijd om hier te beginnen. Vandaar dat ik het hier neerzet. Het gebeurt vaker dat juist, wanneer je helemaal aan de grond zit, God jou verder helpt. Dat Hij wacht tot je tot Hem keert. Mijn beleving is dat Hij vaak net zo lang wacht totdat wij het niet meer kunnen en helemaal afhankelijk zijn van Hem vóór Hij in actie komt. Wij kunnen nog wel eens, zonder het door te hebben, met onze acties Hem voor de voeten lopen. Hij is geduldig en wacht af tot jij Hem de ruimte geeft om in te grijpen. Het kan ook zijn dat Hij deze tijd gebruikt om jou te vormen. Dat Hij jou wilt leren geduld te hebben of genadig zijn of minder mopperig of….. Woestijntijden in het leven zijn vaak vormingstijden. Het voelt niet altijd lekker aan, maar wanneer je verder komt en terugkijkt kan het zijn dat je dan juist kunt aanwijzen dat dit de tijd is geweest waarop je het meest bent gegroeid…

Zelfzorg

Naast het bidden is er nog steeds mogelijkheid om iets te doen, zelf, actief.

Jij kan aan het werk gaan met jezelf. Jij kan (professionele) hulp gaan vragen om je relatie te dragen en het er beste uit te halen zolang je partner niet wilt meebewegen. Jij mag zorgdragen dat jij niet verbittert raakt. Boos wordt. Eenzaam blijft. Dit is jouw verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor jezelf. En je mag respectvol omgaan met jezelf. Dit betekent dat jij jouw gevoelens en ervaringen serieus mag nemen. Hier zorg voor mag dragen.

Je mag je partner erop wijzen dat je dit doet door relatie aan te gaan met iemand en die in vertrouwen neemt om jou verder te helpen. Je mag je partner altijd liefdevol en geduldig wijzen op zijn verantwoordelijkheid, zijn respect naar jou en jouw autonomie.

Jij bent verantwoordelijk voor jouw grenzen. Hierin is het belangrijk dat je goed weet wie jij bent en wat van jou of van de ander is. Dit mag je verder ontwikkelen en uitzoeken als je hier tegen aan loopt in je leven. Want wanneer jij jouw grenzen niet kent, kun je ze ook niet bewaken. Dit gaat ten koste van jezelf en relaties. En dus ten koste van een ander. Dus ook van je partner.

Ook ben je verantwoordelijk voor jezelf, jezelf te kennen en te weten wie je bent. Weet je eigenlijk niet zo goed wie jij bent, wat jij goed kan of wat je wilt doen in je leven – geef hier aandacht aan. Wanneer jij jezelf niet goed kent – hoe kan een ander jou dan kennen?

Waard om voor te gáán

Dit kan je allemaal doen zónder jouw partner en tóch zal het jullie relatie beïnvloeden.  Wanneer één partner in de relatie veranderd, zal de ander hierop reageren. Je kunt niet van te voren weten hoe het zal uitpakken, maar wanneer jij liefdevol, genadig en geduldig bent, is de kans groot dat dit ten positieve zal zijn.

Jouw inzet en houding is uiteindelijk mede beslissend of jullie relatie stand houdt.

Is een langdurige relatie easy? Nope…

Maar het waard om voor te vechten? -> Vraag het eens aan mensen om je heen die langer dan 20/25 jaar getrouwd zijn… Ik denk het wel…

Dit vind je misschien ook leuk...