Gevraagd worden I – Waarom Jos Burgers zo`n succes heeft…

Wanneer je start met een bedrijf/praktijk ben je vaak gefocust op datgene wat je wilt gaan doen. Je wilt iets gaan verkopen, bouwen, regelen, verzorgen of wat ook maar. De focus voor mij, als coach, is mensen verder helpen in hun leven. Met hen in gesprek en proces gaan over datgene waar ze zelf niet goed uitkomen.

Tijdens mijn opleiding werd er aandacht gevraagd voor hoe je een praktijk opzet. Nog steeds wordt hier regelmatig aandacht aan gegeven, aan de zakelijke kant van het werk als coach. In die aandacht voor de zakelijke kant van het werk, die ik stiekem ook wel heel leuk vind, kwam het boek ‘Gevraagd worden’ van Hugo Bakker voorbij. Dit is een boek waarin in 10 stappen wordt uitgelegd wat belangrijk is om ‘nooit meer acquisitie te hoeven doen’. In dit boek worden ondernemers geïnterviewd die een bekendheid hebben geworven op het gebied van training en coaching. Zij delen daarin hun succestips. Dit boek heb ik geleend van de bibliotheek, je kunt nu eenmaal niet alle boeken kopen die je interessant lijken😉

Dit is trouwens niet het eerste boek wat ik gelezen heb over de zakelijke kant van het werk. Mijn man kreeg jaren terug van zijn werkgever het boek ‘SPIN Verkooptechniek’ mee naar huis. Ik kan me vergissen, maar volgens mij had ik het sneller uit dan hem.. (dit boek komt in het boek van Hugo Bakker als tip voorbij, haha)

Als laatste persoon in het boek van Hugo Bakker ‘Gevraagd worden’ werd Jos Burgers geïnterviewd. Ik had zijn naam al wel eens voorbij horen komen en was dus nieuwsgierig naar zijn verhaal. Daarna heb ik op zijn site meerdere filmpjes van hem bekeken. Want ik ben nu eenmaal een startende ondernemer en heb nog veel te leren op dit gebied. En wat je gelijk goed kan doen scheelt weer in het leren van wat je vooral niet had moeten doen…

Wat me opvalt bij zijn informatie is dat ik geen eens denk, zooo, wow, wat bijzonder. Of, dit had ik nooit gedacht! Het is natuurlijk heel gevaarlijk, dat ik dit zeg. Het is zeker niet arrogant bedoelt. Wat ik bedoel is dat het allemaal zo logisch overkomt, wanneer je Jos Burgers hoort spreken. Dat is natuurlijk ook zijn talent en gave. Hij wordt niet voor niets zo vaak gevraagd, hij heeft zijn talent en gave verder ontwikkeld op het gebied van spreken en uitleg geven. Dit merk je wanneer je hem hoort spreken en hij zo dichtbij komt. Maar toch… Wat maakt dat hij zo logisch overkomt? Hoe komt het dat het zo duidelijk is wat hij zegt, dat je dit direct wilt gaan implementeren?

Ik denk omdat hij heel dicht bij het menszijn blijft. Het zijn geen ingewikkelde verhalen en theorieën. Nee, hij houdt het dicht bij jou, mij en hemzelf. Gewoon als mens. Hoe wil jij behandeld worden? Zijn levensmotto is: Alles wat je geeft krijg je (ooit) terug. (staat op zijn website)

Op blz 163 en 164 van het boek ‘gevraagd worden’ van Hugo Bakker legt Jos uit over “drie verschillende typen mensen, de gevers, de nemers en de uitruilers, matchers. In algemeenheid is de stelling dat geven, en dan min of meer onvoorwaardelijk, dus zonder je af te vragen of je er wat voor terugkrijgt, toch het meeste brengt.” In zijn boek, de wet van Snuf, gaat het daar over. Het gaat over vertrouwen geven, niet oordelen, begrip tonen, de immateriële dingen, net zoals aandacht.

En waarom ik dit herkenbaar vind? Ik probeer bij de regel te leven: Wat jij niet wilt dat jou geschied, doet zo ook een ander niet. Wat ik vervolgens doorlaat lopen naar, dus doe zoals jij wilt dat jezelf behandelt wilt worden. Dit maakt dat ik vanuit mijzelf gedreven ben de ander tegemoet te komen. Verder wilt helpen, en zodra het mij niet lukt, om dan toch te kijken hoe het wel mogelijk is voor de ander om verder te komen. Soms is dit niet meer dan een bemoedigend woord. Soms is dit een tip waar iemand heen kan gaan. Soms bied ik praktische hulp aan. Wat zou ik zelf prettig vinden? Dit probeer ik te doen en uit te leven. Ik geloof dat iedereen het prettig vindt dat iemand een stap in jouw richting zet, je tegemoet komt. Zelfs de mensen die roepen, ‘blijf uit mijn buurt’, daar geloof ik van dat hun diepste wens is om geliefd te worden. Dat iemand een stap naar ze toe zet en zegt, ik zie je, je bent het waard. Ik denk dat Jos Burgers het hier over heeft, maar dan in zakelijke zin.

Het gevaar van de gedrevenheid om een ander tegemoet te komen is dat ik mezelf teveel weggeef. Mezelf over de kop werk om de ander te pleasen. En ja, dit is in het verleden ook wel eens gebeurd. Liep ik te stressen om een ander tegemoet te komen. Maar ook dit is een leerproces. En wat je geleerd hebt kan je weer uitdelen, wat ik dan weer heerlijk vind om te doen. Maar balans vinden in de ander tegemoet komen en jezelf niet over de kop werken is leerbaar. Dit heeft te maken met jezelf leren kennen. En door jezelf nog beter te leren kennen kan je een ander nog beter tegemoet komen. Een prachtige versterking van het proces!

Dus wat maakt Jos Burgers zo succesvol? Ik denk dat, naast goede kennis, gave van spreken en datgene doen waar hij energie van krijgt ook dat hij succes heeft omdat hij zijn naaste liefheeft als zichzelf. En dat is niet iets heel vernieuwends, dat is een van de oudste wijsheden die ik ken…. (lev 19:18) Maar blijkbaar werkt het nog steeds vandaag de dag 😊

En bij deze ga ik één van de lessen van Jos Burgers in praktijk brengen:

Aanbieding:

Nu 2e helft van dit jaar voor huidig uurtarief coaching, per 1 januari 2021 zal een verhoogd uurtarief ingaan. 😊

Dit vind je misschien ook leuk...