Gods liefde – zoetsappig of uitdagend?

Wanneer je in een dal van je leven zit wordt er vaak een mooie Bijbeltekst geciteerd dat troostend of  opbeurend kan zijn. Over Gods liefde en trouw, Zijn hulp en aanwezigheid. Wanneer je heel kwetsbaar bent hoor je over Gods liefde die alles voor jou kan betekenen. En het ís vaak ook echt helend en mooi. Hier wil ik niets aan afdoen. Het heeft heel veel mensen geholpen en verder gebracht. Zeker!

Tegelijkertijd kan Gods liefde zo verworden tot een zoetsappig gebeuren dat ongrijpbaar als een zoete deken over je heen kan worden gelegd. Het kan zoetsappig worden en blijven wanneer de andere kant niet belicht wordt. Welke andere kant bedoel je, zul je denken.

Wanneer deze Liefde tot je komt in tijden van nood is het hulpgevend. Je klampt je eraan vast, het richt je weer op. Maar wat moet je met diezelfde woorden en teksten wanneer het (weer) goed met je gaat?

Als alles goed gaat?

Wat als jij prima je werk kan doen, je gezin, op de kleine dingen na, lekker loopt. Dán heb je deze woorden van Liefde, trouw en hulp niet nodig, toch? Wat moet je ermee wanneer alles soepel verloopt?

Toch zijn ook dan dezelfde teksten van toepassing. Je kan het niet alleen aannemen wanneer jij het nodig hebt en aan de kant leggen wanneer je het niet denkt nodig te hebben. Maar wat doe je er dan mee? Hoe laat je ze van waarde wanneer jij het leven weer positief bekijkt? Dát is een kunst op zich! Hier is moed en lef voor nodig. Hier moet je stevig voor in je schoenen staan.

Is dit overdreven? Niet bepaald. Je zult heel zeker van jezelf moeten zijn om toe te kunnen geven dat je iemand nódig hebt in je leven. En dat dit niet je lieve vrouw of sterke man is die alles voor je betekent. Nee, Iemand die groter is dan je partner of jezelf. Wanneer je God aanneemt als Redder en Koning van je leven zul je een sterk zelfbeeld moeten hebben om volledig hier voor te kunnen staan.

Neem nou de Bijbeltekst Genesis 28:15 En zie, Ik ben met u, Ik zal u beschermen overal waar u heen zult gaan, en Ik zal u niet verlaten, totdat Ik gedaan heb wat Ik tot u gesproken heb!

Wanneer je in een dal zit komen deze woorden hoopgevend over, maar wat doe je met deze woorden wanneer het goed met je gaat? Accepteer je ze dan ook als waarheid of laat je deze woorden dan aan je voorbij gaan? Heb je ze dan niet ‘nodig’? Maar deze woorden staan ook dan nog steeds in dezelfde Bijbel. Mag God jou beschermen ook wanneer jij het prima aankan? Wil je Zijn bescherming wel op momenten dat jij denkt dat het goed met je gaat? Kun je het accepteren dat jij Zijn bescherming nódig hebt? En dit niet alleen op momenten dat je het moeilijk hebt, maar altijd? Dat je nooit zonder Hem kunt? Altijd afhankelijk zijn van Hem en Zijn bescherming?

Sterk of zwak zelfbeeld

Wat zeg je eigenlijk wanneer je deze woorden accepteert? Je zegt jezelf zo goed te kennen, dat jij je eigen zwakheid ziet, erkent en het besef hebt dat je dit niet alleen kan oplossen. Wat doet dit met je eigenwaarde? Mensen met een beschadigd zelfbeeld hebben hier bijvoorbeeld moeite mee. Ze kijken al zo negatief naar zichzelf, voelen zich zo negatief over zichzelf dat ze vaak met alle macht zich anders profileren dat ze zich van binnen voelen. Ze ‘blazen’ zichzelf op, doen zich groter voor, beter of mooier, om maar niet zichzelf in de spiegel te hoeven zien. En wanneer ze zich wel in de spiegel bekijken ze de mooie dingen zien in plaats van hun minder mooie kant. Ze weten heel goed dat ze deze  minder mooie kant bezitten, maar willen het liever niet erkennen uit angst zichzelf helemaal te verliezen.

Wanneer ze deze tekst accepteren in hun leven, ook als het voor het oog wel prima gaat, zullen ze het moeten kunnen verdragen dat ze niets van zichzelf kunnen. Dat ze zich niet kunnen beschermen. En dat is lastig omdat ze al zo weinig positief over zichzelf voelen en denken. En dan ook het besef toelaten dat ze een God nodig hebben omdat ze het anders niet redden. Er blijft niets meer van hunzelf over, en dat is moeilijk voor hen. Vaak is ook de reden dat ze slecht met kritiek kunnen omgaan, niet nog meer negatiefs erbij graag, ze hebben al zo veel van zichzelf te dragen!

Wanneer jij dus jezelf in de spiegel kunt kijken en zien wat je mooie kanten én niet mooie kanten zijn en dit kan accepteren, heb je een sterk evenwicht nodig. Een sterk zelfbeeld.

Wanneer je hierbij ook nog eens de conclusie mag trekken dat jij jouw ‘beperking’ in het leven niet zelf kan oplossen zul je flink stevig in je schoenen moeten staan. Weten wie je bent en dat je oké bent, ondanks je fouten. En dat je bescherming van buiten jezelf nodig hebt.  Dit is iets wat niet aan iedereen zomaar gegeven is.

Een voorbeeld

David kon dit, Koning David, uit de Bijbel. Die stoere man die Goliath versloeg, kende zijn beperkingen. Hij was sterk genoeg om te smeken. Had kracht genoeg te berusten in Gods oordeel. Hij wist dat God hem zou beschermen ondanks zijn eigen vaardigheid in het slingeren. Een sterk figuur dus, en in deze kracht durfde en kon hij zwakheid tonen. Dát heeft niet iedereen zomaar.

Ik geloof dat deze kracht in kwetsbaarheid wel kan groeien.

Wil jij ook sterk genoeg zijn om jezelf eerlijk in de spiegel te bekijken en toch te blijven staan? Jezelf niet verliezen in een negatief gevoel van falen? Wil jij ook sterk zijn terwijl jij accepteert dat jij Jezus nodig hebt om dit leven door te komen? Wil je ook Zijn bescherming aanvaarden en tegelijkertijd jezelf niet zwak voelen maar krachtig en sterk in Hem?

Ik geloof dat dit kan, ook bij jou!

Dit vind je misschien ook leuk...