Groeicurve deel III – Groeicurve van Jezus….

Zodra je nog maar een paar weken oud bent begint het al met meten… Hoe oud, hoe groot, hoe ver ontwikkeld… Dit lijkt niet meer op te houden tot je sterft…

Wanneer je als kersverse ouders dit beleeft vind je de uitkomst heel belangrijk. Dat de uitkomsten vooral binnen de lijnen zijn. Dat de uitkomst zo gewoon mogelijk is, want je wilt vooral dat het goed gaat met je kind. Heel begrijpelijk! Bij je tweede kind of derde of meer merk je dat dit verandert. Je hebt inmiddels vergelijkingsmateriaal, namelijk, je eerste kind! Ook al is het ene kind de andere niet, je hebt het allemaal al eens doorlopen, dus de meeste spanning is er af, tenminste, wanneer je kind gezond ter wereld is gekomen en gezond blijft.

Ik denk dat dit voor de moeder van Jezus, Maria, wel anders is geweest! (Ze heette eigenlijk Mirjam.)

Haar eerste Kind, wat voor groeicurve zou dit Kind hebben gehad? Zou het gehuild hebben als Hij honger had? Zou Hij gehuild hebben als Hij bij de eerste stapjes viel? Ik moet altijd lachen wanneer ik het plaatje zie waarin een klein jongetje op het water staat en een moeder naar beneden wijst en zegt, je moet in bad, nu! Het illustreert Jezus als Kind en Maria, zijn moeder die een dwars kind terecht wijst. Ik kan er hartelijk om lachen, maar besef ook dat dit helemaal niet zo is geweest. Ik denk dat het eerder andersom was. Ik denk dat Jezus Zijn ouders een pijnlijk eerlijke spiegel voorhield. Hij was als mens immers volmaakt. Hij maakte geen fouten. Dit is ook wel beschreven in het enige verhaal als kind in de bijbel. Hierin gaat Jezus met zijn ouders mee naar de tempel als 12-jarig jongen. Zou hij zijn Bar Mitswa hebben gedaan dat jaar? Ik heb eens een Bar Mitswa-optocht van een afstandje in Jeruzalem gezien, een feestelijk gebeuren! Maar wat we lezen in dit verhaal is niet alleen dat Jezus door zijn ouders een verwijt krijgt dat ze hem in angst zochten, hij spiegelt zijn ouders terug over hun onwetendheid… Pijnlijk zuiver…

Kinderen spiegelen ouders, dat kan tot hilarische taferelen leiden. Bijvoorbeeld dat een kind zijn ouders precies iets nadoet of nazegt. Dit kan zo grappig zijn. Maar wat Jezus hier doet is iets anders. Dit zal een ander gevoel hebben gegeven aan zijn ouders. Wat ik opvallend vind is dat beide ouders hier nog zijn. Later komt alleen Maria in beeld. Ergens daartussen is Jozef voor ons uit beeld verdwenen. Zou hij overleden zijn? Dat zal bijzonder zijn geweest voor Jezus om zijn aardse vader niet te mogen genezen en daarna heel veel mensen wel…. Of was zijn vader uit beeld omdat hij en Maria gescheiden waren? Of was Zijn aardse vader uit beeld omdat hij het maar niets vond hoe Jezus zich gedroeg? Want het is wel duidelijk dat Jezus zich allesbehalve aan de gewenste “groeicurve” hield! Maar uiteindelijk weten we niet waar zijn vader is ‘gebleven’. Blijkbaar is dit voor ons niet belangrijk genoeg om te weten.

Dat de leraren uit de tempel verbaast waren over zijn inzicht en verstand als 12 jarige Kind zegt iets over Zijn groeicurve! En daarna staat er “en hij nam toe in wijsheid”… Die groeicurve zal vast heel bijzonder zijn geweest!

En dan, dan heb je als vrouw een speciaal Kind ter wereld gebracht… Vervolgens komt je volgende kind, want er wordt geschreven over de broers en zussen van Jezus in de bijbel… (Ik ga er van uit dat Maria niet maagd is gebleven zoals de Roomse leer dit doet) Ze krijgt kind nummer 2, 3… Wat zal dit een andere beleving zijn geweest! Wat zal zij opnieuw hebben moeten leren om moeder te zijn. En tegelijkertijd zal ze vaak hebben beseft dat ze als mens het niet goed heeft gedaan. Want hoe kan dit ook anders met een kind als Jezus! Op zo`n zuivere manier spiegelen als Hij kan niemand hier op aarde! Wat zal ze opnieuw hebben moeten ontdekken hoe “normale” kinderen groot worden. Ik kan me ook voorstellen dat Zijn broers en zussen soms moeite met Hem hebben gehad. Deed Hij wel eens ondeugend, grappig? Hij deed in ieder geval geen zonde, zoals een leugentje om zich uit de nesten te werken zoals elk kind wel eens doet. Hij kwam niet eens in de nesten.. Wat zal het soms een irritante broer voor hun zijn geweest. Tegelijkertijd zal Hij ook heel liefdevol zijn geweest en begripvol maar ook duidelijk en eerlijk.

Wat ik zelf troostvol vind is dat de groeicurve in uiterlijk bij Jezus niet heel hoog was… In Jesaja 53:2 staat dit heel duidelijk. Het geeft mij troost dat perfectie voor God niet alleen om uiterlijk draait maar om innerlijk. Hoe geweldig Jezus ook was, Hij was niet knap, hoe alle plaatjes je dit ook laten geloven.  Wij mogen dit als bemoediging onthouden. Hoewel Jezus niet knap was, hij had impact! Dit kwam  door innerlijke schoonheid waarvan de groeicurve mega was… Deze zullen wij niet kunnen evenaren. Dit hoeft ook niet, dit heeft Hij al voor ons gedaan. Wij hoeven alleen maar een stap naar Hem te doen en Hij wast ons van binnen schoon en door Zijn Geest groeien we innerlijk. En hoe dit gaat en hoe snel, daar bestaan geen modellen voor. Dit ligt in de handen van jezelf en God, en Hij meet en beoordeelt eerlijk, rechtvaardig, zuiver en goed. Welkom in de handen van je Heer!

Dit vind je misschien ook leuk...