Groeicurve deel IV – wachttijd in groei

Wachten is een onderdeel van groeien. Elk moment checken of je bent gegroeid is niet zinvol en geeft geen resultaat. Zo zijn groei en tijd aan elkaar verbonden. En hier komt vaak onze ongeduld om de hoek kijken. Zonder de tijd te nemen is er geen kans tot groei. Groei verwachten zonder tijd is ongeduldigheid.

Eva wachtte niet tot ze God zou ontmoeten om Hem te vragen hoe het nou precies zat met wat de slang haar vertelde. Ze nam zelf van de vrucht, en wachtte niet. Ze verlangde naar meer en zonder te wachten pakte ze het. Het lijkt wel alsof het probleem van consumptiemaatschappij helemaal niet zo nieuw is….

In de Bijbel hebben we talloze voorbeelden van ongeduldigheid. Ik ga niet eens beginnen met opsommen. Vaak spelen daar dan ook andere elementen een rol, maar ongeduld is er ook vaak bij…

Jezus moest geduld hebben toen Zijn vriend Lazarus ziek was, Hij begaf zich niet in de zonde van ongeduldigheid. Hij wachtte met naar hem toegaan, zoals God Hem dit liet zien, tot Lazarus gestorven was. Maar het wonder en de heerlijkheid van Zijn daad waren des te groter!

Dus, groei en wachten horen bij elkaar… En toch, zo makkelijk is dit niet! In mijn eigen leven heb ik dit zelf ondervonden. Juist op deze momenten word je kwetsbaar voor aanvallen van de duisternis. Of op deze momenten komt naar boven dat je onzeker bent over jezelf….

Toen Israël 40 jaar in de woestijn moest leven en wachten werden ook zij aangevallen en het hun moeilijk gemaakt. Wachten is zeker niet gemakkelijk of ontspannen. Het kan je veel kosten maar het kan ook veel opleveren wanneer je dit in gehoorzaamheid aan God doet. Zoals bijvoorbeeld Jezus het leven van zijn vriend opgaf om hem uit de dood te kunnen opwekken. Wat een vertrouwen op Zijn Vader dat Hij alles in Zijn handen heeft en het goed komt, hierin mogen we Jezus gaan volgen, vertrouwen dat Hij alles in Zijn hand heeft. Ook als we moeten wachten en dit moeilijk is. Zelfs als er geen vooruitgang lijkt te zijn of zelfs achteruitgang…

Dit verhaal wil niet zeggen dat wachten altijd goed is en altijd veel oplevert. Het gaat over wachten waarbij je voelt, weet, het is nu niet de tijd om… want God… Dit kan bijvoorbeeld met het kiezen voor een verandering van baan, een speciale reis gaan maken, een keuze maken om te verhuizen, op een verzoek in gaan, wachten in verbetering van relaties, wachten op het moment om een bepaalde stap te zetten…

We zijn vaak geneigd het zelf wel te regelen, zoals de Israëlieten, nadat ze te horen kregen dat ze 40 jaar de woestijn in moesten, zelf het land Kanaän wel ff gingen veroveren, dit liep verdrietig af… En ja, 40 jaar is ook wel heel erg lang! Mijn ervaring in het gewone leven is dat je ook vaak lang moet wachten. Hoe lang duurt het voor je baby op kamers gaat? Vaak tussen de 17 en 25 jaar wachten? Hoelang wacht je op die droomvacature? Hoelang wacht je voordat je de beste opleiding vindt of die opleiding jou toelaat? Hoelang wacht je voor je die droomreis kan maken? Hoelang moet je wachten tot je je partner ontmoet, een verbetering in je relatie komt?

En ja, soms moet je wachten en komt het niet. Dan merk je dat God niet geeft wat jij zo graag had gewild. Dit is heel moeilijk. Hier zit verdriet en pijn bij. Je mag dan gaan rouwen over het verlies wat je hebt, namelijk, jouw verlangen wat niet is vervuld. Dit kan heel intens zijn.

Maar in dit alles, je hoeft het niet alleen door te maken. Jezus was niet alleen, ook niet toen niemand hem begreep waarom Hij zijn vriend niet ging genezen. Jezus was niet alleen toen Hij gevangen genomen werd. Hij was alleen toen God Hem verliet aan het kruis, maar dit was om te zorgen dat wij niet alleen zouden zijn in al onze moeiten. God is er bij, bij jou, in jouw wachttijd. En ook als je wachttijd voorbij is en niet datgene bracht wat je hoopte, Hij is ook bij je met je verdriet. Mocht je dit allemaal toch lastig vinden en wil je over je situatie doorpraten, mail me gerust op info@josefiencoaching.nl. Ik maak dan met jou een belafspraak om er over door te praten. Hartelijk welkom, ik kijk naar je uit.

Dit vind je misschien ook leuk...