In mijn eerdere blog schreef ik dat bij groei wachttijd hoort en dus geduld. Maar wachttijd is niet niets doen! Wat doet een boer wanneer hij gezaaid heeft? Wat doet een wijngaardenier wanneer zijn ranken uitlopen? Gaat hij/zij in zijn stoel zitten niksen?
Nee, hij is actief betrokken bij de groei van zijn zaad of druiven. Door het te bekijken, indien nodig, te bewateren, te bemesten, te snoeien is hij actief betrokken bij het groeiproces. Hij houdt toezicht op wat er groeit. Een actieve houding in wachttijd dus. Ik geloof dat je actief kan wachten in wachttijd!
Ja maar, hoe dan, zul je denken…
Dit hangt mede af waarvoor je wachttijd je ervaart. Is het een keuze voor een nieuw huis? Probeer eens je wensen duidelijk te krijgen wat jij belangrijk vindt voor je nieuwe woning, en bid.
Is het een nieuwe baan? Weet je welke baan en voor hoeveel uur je dit zou willen? Zo niet, ga een traject in waarin je dit ontdekt. Is er nog iets wat mag je leren of oefenen voor je in aanmerking komt voor je nieuwe baan? En bid.
Is er een relatie die niet goed loopt en wacht je op betere tijden? Kijk wat jouw inbreng in de relatie is (geweest). Is er iets wat jij beter kan doen en je misschien hier vergeving voor mag vragen? Laat je God je pijn of verdriet hierover zien? Bid jij voor herstel of bijt je je vast in je pijn en blijf je je slachtoffer voelen?
Er zijn zoveel voorbeelden van momenten waarop mensen een wachttijd kunnen ervaren. Dit kan ik onmogelijk met een paar voorbeelden uitwerken. Wel kan ik een aantal elementen benoemen die een actieve wachttijd kan opleveren.
Je kan bidden. Je kan werken aan je geloof en vertrouwen in God dat Hij jouw leven in je hand heeft. En eerlijk gezegd weet ik uit ervaring dat dit lang niet altijd zo makkelijk is. Maar ik heb ervaren dat wanneer je dicht bij Hem bent Hij nog dichter bij jou kan komen, dit werkt helend en opbouwend.
Je kunt kijken naar jouw aandeel en wat kan je doen zodat jouw situatie veranderd?
Het is niet makkelijk om naar je zelf te kijken en wat je anders kan doen. Zeker wanneer je in een pijnlijke situatie zit en dan ook nog eens eerlijk moet toegeven dat jij soms ook niet altijd even handig bezig bent geweest. Of tot de conclusie komt dat jouw droombaan voorlopig niet reëel is voor je situatie nu. Dat je, voor je die droombaan hebt, eerst een studie mag volgen wat veel geld, tijd en energie kost. Dit zijn pijnlijke constateringen. Het gaat hierbij niet om oude koeien uit de sloot halen. Het gaat om een reflectie van je verleden wat heeft gemaakt dat je in deze wachttijd zit. En waar heb je invloed op deze wachttijd gehad en waar niet? En wat kan je nu doen om niet bij de pakken neer te gaan zitten?
Waar heb jij geploegd en wat heb jij gezaaid in tijd van wachten? Ongeduld, onzekerheid, boosheid, angst? Of hoop, vertrouwen, geloof, blijmoedigheid? Wees bewust waar je emoties vandaan komen. De bron vanwaar je uit reageert. Reageer je uit pijn zullen de reacties iets minder prettig voor je omgeving zijn dan wanneer je reageert vanuit geloof, hoop en vertrouwen op God.
Praat erover met mensen die dicht bij je staan. Durf jij jouw hart te laten zien aan mensen die heel dicht bij je staan? Durf jij kwetsbaar op te stellen? Of ben je bang voor de reactie? Mogen de mensen in je omgeving jou bemoedigen/troosten? Je zal verbaast staan hoe goed het voelt als iemand je onverwacht een blijk van steun geeft. Het doet meer dan je denkt.
Zoals beschreven in de blog Groeicurve deel II – geen rechte lijn: ga op zoek naar datgene waar je wel in groeit in deze periode van wachten. Dit kan soms een verassend positief gevoel geven. Een meevaller voor je gevoel, zeg maar. Dit helpt je positief te zijn over jezelf en je situatie.
Ik denk dat ik zeker nog niet alles benoemt heb, maar ik hoop dat er nieuw licht is geworpen op je situatie waardoor je het zelf verder uit kan werken. Mocht dit niet lukken voel je dan vrij om contact met me op te nemen via info@josefiencoaching.nl