Relativiteitstheorie á la Albert Einstein
Albert Einstein heeft een geweldige theorie ontwikkelt waar ik me helemaal in herken hoe hij het versimpelt uitlegt. De relativiteitstheorie. Van de moeilijke en diepere inhoud daarachter heb ik geen weet, dat is nou niet bepaalt mijn vakgebied. Maar zijn vereenvoudigde versie vind ik prachtig!
Wanneer je een meisje het hof maakt, lijkt een uur een seconde. Wanneer je op gloeiende kolen zit, lijkt een seconde een uur. Dat is relativiteit – volgens Albert Einstein.
En dit is precies wat we dag in, dag uit meemaken. Soms zijn we er bewust van, maar vaak ook niet.
Ons leven – de praktijk
Herken jij het dat een kind weken of maandenlang zijn of haar verjaardag aftelt? O, wat duurt dat lang, een jaar! Maar aan het eind van die dag zelf zul je horen; “is de dag nu al weer voorbij? Het duurde zo kort…”
Dit klopt natuurlijk niet – een dag duurt 24 uur en op de verjaardag zal dit ook zo zijn. Maar de beleving is anders. En hoe komt dit?
Wanneer je wacht sta je stil, staat alles stil en zie je de tijd als het ware minuut voor minuut voorbij kruipen. Wanneer je in beweging bent let je niet op de tijd, is je focus ergens anders op gericht waardoor je de tijd als het ware ‘uit het oog verliest’ en niet bewust voorbij ziet gaan. – relativiteitstheorie…
Maar wat heeft dit met ons leven te maken?
We hebben zo vaak in ons leven momenten dat het ‘te snel’ ging. Kijk maar eens naar je jaren toen je jong was. Of je huwelijksdag. De dag dat jij je kind kreeg. Het schoolgala. De familiereünie. Allemaal momenten waarop je kunt denken: ‘o wow, dit was leuk en ging vlot voorbij’. Soms gaat het té snel voorbij en verlies je iets. Bijvoorbeeld de laatste maanden, weken, dagen voor het overlijden van een geliefde. Of de dagen erna, in de tijd van het regelen van de begrafenis. Dit kunnen hectische, drukke dagen zijn waarin het na de begrafenis ervaren wordt als heel snel voorbij, als in een roes.
Er zijn ook situaties waarin je de tijd maar langzaam voorbij ziet gaan. Bijvoorbeeld wachten op een zwangerschapstestresultaat. Die paar minuten kijken naar een streepje of die oplicht of niet kunnen lang duren voor je gevoel. De uitslag van je examen. Wachten of je toegelaten wordt tot een opleiding of een uitslag na een sollicitatie, wat kan die tijd lang duren!
Maar ook kan het lang duren voor je verandering ziet in processen of situaties.
Je bent ernstig ziek en krijgt medicijnen – die zouden moeten helpen, maar voor het aanslaat duurt het een paar dagen – wat kan dit een geduld vergen.
Of je bent een hulpverleningstraject ingegaan en je staat op een wachtlijst.
Beleving van tijd
In al deze gevallen zijn de dagen en uren niet korter of langer. Onze beleving maakt het verschil. Onze emoties, verlangens, onze hoop of angst, die maakt dat de tijd anders ervaren wordt.
Hoe beleef jij dit jaar? We zijn net gestart – duurt het lang of ben je verbaast dat we al weer in maand twee zijn aangekomen?
Grip op de tijd hebben we niet, dat zullen we ook nooit krijgen.
We kunnen wel grip op onszelf hebben of krijgen en grip op hoe we de tijd beleven, tot op zekere hoogte. Want beleving wordt mede bepaalt door wat je meemaakt, en dat is niet altijd te beheersen. Daar komt aanvaarding bij kijken, waar ik eerder een blog over heb geschreven. Hoe zit dit bij jou? Heb jij het gevoel dat je grip op de tijd zou willen hebben? En waarom is dit? Is dit de behoefte om controle te hebben? Is dit omdat je weet dat je na mate de tijd verstrijkt een verlies zal plaatsvinden? Is dit omdat je wilt dat het vlugger zal mogen gaan of juist dat de tijd het liefst stil zou mogen blijven staan?
Deze gevoelens raken een diepere laag. Is er iets wat je nog dieper beweegt en motiveert? Hoe uit zich dit? In nog harder je best doen of juist helemaal los laten omdat je denkt dat het toch niet helpt? Gedrag en gevoelens beïnvloeden elkaar. Door inzicht in jezelf te krijgen wat je voelt en motiveert kun je grip op je gedrag krijgen.
Soms is het makkelijker er al pratend achter te komen hoe het zit met jouw gedachten en gevoelens. Je weet me te vinden!