Hoe ‘tijd’ magisch jouw leven kan veranderen en tegelijkertijd je grootste vijand kan zijn – Deel II

Wat maakt dat ‘tijd’ magisch kan werken in ons leven en tegelijkertijd je grootste vijand kan zijn?

Dit heeft onder andere te maken met onze menselijke kant van geduld of ongeduld. Soms leven we in situaties dat we niet kunnen wachten tot er verandering komt. Hier zijn tal van voorbeelden bij te bedekenken. Je hebt een relatie waarin bepaalde eigenschappen van de ander je irriteert. Je hebt een ziek familielid. Je werksituatie is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Het zijn allemaal situaties die energie vragen en je emotioneel uitdagen. En de strijd zit `m vaak in het feit dat je niet wilt dat het zo is. Eigenlijk ga je de strijd aan met jezelf of met de ander, om niet te accepteren dat iets zo is. En in die strijd mat jij jezelf af. Ook blijf je gefocust op de situatie waardoor je ook nog eens teleurgesteld kan raken in het wachten op betere tijden. Het duurt zo lang. Het wachten duurt zo lang. Tijd is je vijand – want je wilt verandering en wel nu, en dat lukt niet in de korte tijd die jij het geeft.

Tegelijkertijd is er ook hoop door ‘tijd’.

Wanneer jij situaties, mensen, ‘tijd’ geeft, geef jij jezelf en de ander of de situatie de ruimte om te veranderen. En ja, vaak verandert er wel iets!

Tijd verandert misschien niet de inhoud van je werk of je kind wordt misschien niet beter, maar jij zelf verandert of veranderen de mensen om je heen wel. Tijd geeft ruimte om te veranderen. Kijk maar eens naar Nederland. Nederland nu is totaal anders dan Nederland 20 jaar geleden! Of kijk maar eens naar een man of vrouw van 80 jaar of van 20 jaar, het kunnen dezelfde mensen zijn, maar de foto`s zullen onherroepelijk een andere reflectie van ze geven dan dat je nu in werkelijkheid ziet. Maar ook zullen ze van binnen zijn veranderd. Vraag het ze maar eens, ik denk dat ze zullen beamen dat, toen ze jong waren, echt anders waren dan dat (oud(er)) zijn. Geen mens blijft hetzelfde over de jaren heen – en dát geeft hoop. Tijd veranderd jou en jouw leven. Kijk eens waar je nu bent en staat en kijk eens naar 10 jaar terug – ik kan me niet voorstellen dat alles precies hetzelfde is als toen.

Deze hoop mogen we in alle situaties meenemen. Niets is voor altijd hetzelfde – er is altijd beweging en verandering, hoe klein misschien ook. Lig je op bed en heb je hulp bij alles wat je doet – ook dat is onderhevig aan verandering! Misschien verandert je hulporganisatie wel en krijg je nieuwe mensen over de vloer. Misschien kan je niet meer blijven wonen waar je nu woont omdat je meer hulp nodig hebt en moet je naar een instelling toe, ook dat is verandering. Dit kan negatief uitpakken, maar niet altijd. Soms kunnen er juist ook mooie nieuwe dingen uit voort komen.

Tijd geeft hoop.

Er is dus altijd hoop want de tijd tikt door. En met de tijd komt de verandering. Soms tergend langzaam. Maar wanneer jij je focus legt op het goede of het mooie, kan ondertussen het minder mooie veranderen in misschien wel iets beters…

Soms heb je een beetje hulp nodig in de veranderingen die gewenst zijn. Dit kan heel goed. Neem dan je verantwoordelijkheid en zoek die hulp. En ja, ook dat zijn processen die (soms) tergend langzaam kunnen gaan. Maar weet, met de tijd die voorbij gaat, komt er iets anders dichterbij.

Wil je geen tijd verloren laten gaan; ik heb momenteel ruimte in mijn praktijk voor meer cliënten! Wil je na aanleiding van deze blog meer weten? Je kunt contact opnemen via mijn website: https://josefiencoaching.nl/info/contact/

Dit vind je misschien ook leuk...