Ik ben nu eenmaal zo…

‘Ik ben nu eenmaal zo…’

‘Ik kan er niets aan doen dat ik zo ben.’

Deze zin of een variant hierop hoor ik vaker.

Ja, er zijn elementen aan jou die je niet kunt veranderen.

Zoals je x of y chromosoom. Je lichaamsbouw, oogkleur, haarkleur, etc. (Hoewel dat laatste door sommigen wel wordt veranderd, maar dit is altijd tijdelijk.)

En mensen denken er vaak ook zo over qua gedrag. Ik ben nu eenmaal opvliegend. Of ik ben nu eenmaal onrustig. Ik ben nu eenmaal snel emotioneel. Ik voel me nu eenmaal zo…

Ontdekking

Als ik iéts heb ontdekt in mijn leven is dat het karakter van mensen en hun manieren van omgaan met situaties helemaal niet zo vast hoeft te zijn…

Ik heb uit eigen ervaring geleerd hoe je door datgene wat je meemaakt vervormd door het leven kan gaan. Dat je misschien snel boos wordt door onverwerkte emoties en niet verwerkt onrecht in je leven. Ik heb ontdekt dat als je hiermee aan de slag gaat je zomaar ineens er achter kan komen dat je toch wat geduldiger blijkt te zijn als je dacht.

Of dat je altijd druk bent. Niet stil kunt zitten. Altijd wat te doen hebt. Maar dat, wanneer je aan de slag gaat met de gedachten/gevoelens die opkomen als je rustig zit, het zomaar kan gebeuren dat je zélf ervoor kunt kiezen rust te pakken of niet bezig te zijn. Dat je in staat blijkt te zijn controle te nemen om rust te pakken of niet en je niet meer laat leiden door je gedachten of gevoelens.

Of dat je nu eenmaal niet zo kwetsbaar type bent… Het kan gebeuren dat wanneer je bezig gaat met jouw emotie of angst of iets wat er voor zorgt dat je jezelf niet kwetsbaar durft op te stellen, dat je ineens wel in je relatie met je partner je kwetsbaar durft op te stellen… Of iets meer benaderbaar wordt of ‘zachter’ zoals men wel zegt.

Winst in het proces aangaan

Nee, de zin ‘ik ben nu eenmaal zo’, daar geloof ik niet meer in. Tot in zekere hoogte ben je inderdaad wie je bent… Maar er zit een ruimte omheen. Een ruimte van verandering.

Het is vaak dat het besef dat het anders kán er niet is.

Of dat soms de wil er niet is om het aan te gaan wat er speelt in het leven.

Soms is het beide.

Of is er het geld niet voor om hulp te zoeken.

Bij mij is geld van ondergeschikt belang.

Wanneer iemand het niet kan opbrengen om de coaching te financieren ga ik graag het gesprek aan om te kijken wat er dan wel mogelijk is. Misschien kan het op een andere manier betaalt worden.

De winst die iemand ervaart omdat die het proces wilt aangaan is voor mij belangrijker dan de waarde van geld.

Dit vind je misschien ook leuk...