Koningin Maxima, een prachtig voorbeeld; ook voor mannen

Op de verjaardag van onze Koningin Maxima 17 mei jl. werd er een foto gepubliceerd met een koekjesrecept erbij. Met foto`s van het bakrecept met de vermelding dat het haar lievelingsrecept is.

Ik heb haar vaker bestudeerd wanneer ze op beeld voorbij kwam. Ook tijdens interviews, cameramomenten, foto`s van bezoeken op locaties. Ik heb haar geen onderwerp van studie gemaakt, maar elke keer wanneer ik in haar gezicht keek vroeg ik me af; ben jij gelukkig? Hoe gaat het met je?

Ik kom er achter dat ik dit vaker probeer te polsen. Bijvoorbeeld bij foto`s van beroemdheden. Dit vanwege de onuitputtelijke stroom van verhalen dat mensen trouwen en een paar jaar later weer uit elkaar gaan. Tussen die 2 momenten in zit een verhaal van gevoelens, gedachten en gedragingen. Van gelukkig naar ongelukkig genoeg om te gaan scheiden…

Maar bij onze koningin vind ik het extra interessant, want zij heeft een bijzonder leven van verplichtingen en etiquette waar ze zich aan moet houden. Waarnaast er ook nog publieke interesse in haar is en in haar partner en kinderen. En oja, daarnaast is ze ook ‘gewoon’ vrouw, moeder, dochter, zus en echtgenote en heeft ze 5 functie`s waar ze voor werkt. En… zij is niet in Nederland geboren, met alles wat daarbij komt. Als je het over ‘superwomen’ hebt…

Ik kan me voorstellen dat zij niet als kind dacht, ‘later, als ik groot ben, dan wordt ik koningin van Nederland’. En toch, ondanks dat zij nu leeft in een situatie die ze nooit bedacht zal hebben, lijkt ze me oprecht gelukkig…

Hoe komt dit? Hoe doet ze dit? Ze straalt. En ik heb het idee dat dit echt is, geen fake foto moment, zoals die er ook vast genoeg zijn van mensen die in de ‘spotlight’ staan. Waarin schuilt haar geheim?

Ik zou arrogant zijn wanneer ik zou zeggen dat ik hét antwoord weet. Dat kan niet, ik heb haar nooit persoonlijk ontmoet, gesproken, vragen kunnen stellen. Wat ik wel kan is datgene wat ik weet en kennis wat ik heb opgedaan aan je doorgeven wat jou verder zal kunnen helpen. Om ook te gaan stralen, gelukkiger te voelen, als je dit nu niet ervaart.

Er zijn een paar basiselementen die meespelen wanneer het gaat om niet in een burn-out te raken. Om te gaan stralen. Om het gevoel van geluk te vergroten.

Dat is 1 grenzen kunnen stellen, en dus prioriteiten. (Hiervoor moet je  jezelf goed kennen.) En 2 datgene doen wat bij je past qua persoonlijkheid/karakter en passie/talenten.

En wat ik denk, als ik onze koningin zo zie, dan heeft ze het beiden aardig in evenwicht. Ze is dichtbij haarzelf gebleven en zij kan haar talenten/passie kwijt in haar leven. Daarbij denk ik dat ze ook grenzen (heeft leren stellen) stelt.

Wanneer je vol passie je talenten volgt, maar geen grenzen stelt, dan loop je leeg…Wanneer je wel grenzen stelt, maar te weinig met je passie/talenten bezig bent, loop je ook leeg…

Ik heb in de afgelopen maand van meerdere mannen horen zeggen dat ze werk doen dat ze eigenlijk niet echt leuk vinden…

Wanneer je er met hen bij stil staat dan is de vraag die vaak terug komt… ‘Ja, maar wat moet ik dan? Dat weet ik niet…’ En daar blijft het dan bij. Terwijl er veel mogelijk is. Maar eerst de vraag, durf je? Want voor verandering is moed nodig. Moed om bestaande zekerheid op te geven. Loslaten van wat bekent is en je van te voren niet weet of het ‘goed’ komt. Want het is spannend en een stuk onzekerheid zal er zijn.

Maar gelukkig dat we deze stap nooit alleen hoeven zetten, we mogen vertrouwen op Iemand die groter is dan wij , die meer overziet dan wij. En je hoeft deze stap nooit onoverdacht te zetten, roekeloos, zeg maar. Dat is niet de bedoeling.

In het traject wat je loopt met de Total Balance methode waarmee ik werk, is het onderdeel jezelf leren kennen echt heel gaaf om te doen. Vaak herkennen mensen zich erin, en komt er een soort rust. Van oké, dit ben ik en dit zijn mijn talenten, passies, gaven.

Jezelf kennen helpt om dicht bij jezelf te blijven. Dit helpt in communicatie, datgene te doen wat je fijn/leuk vind om te doen en dit vergroot je gevoel van geluk, blijheid.

Zo simpel? Ja zo simpel. Maar dat hoeft niet makkelijk te zijn. Want zoals eerder aangegeven, het is spannend om bijvoorbeeld een coachtraject in te gaan. Of het kan spannend zijn om je vaste baan op te zeggen voor een functie waarop je hebt gesolliciteerd wat begint met een tijdelijk contract. En nee, er zijn geen beloften van gegarandeerd succes.

Wat je dan wel hebt? Je hebt de stap gewaagd, het geprobeerd, en je hebt jezelf beter leren kennen. En als goed is, ben je lekkerder in je vel gaan zitten.

Dus nee, gooi het niet zomaar over een andere boeg. Maar kijk naar wat mogelijk is om bijvoorbeeld een eerste stap te zetten en jezelf beter te leren kennen door een coachingstraject of een workshop te volgen. Kijk naar je persoonlijke omstandigheden, wat maakt dat je meer of minder gelukkig voelt en kijk wat je hierin kan doen. Dit is een proces, en dit kost tijd. Het hoeft niet in één maand geregeld te zijn, dat is onmogelijk.

Je vakantie begint met de voorbereiding vóór dat je op de camping of in het hotel bent, of het boeken van een vakantie soms al een half jaar van te voren. Als we tijd nemen en energie steken in een vakantie voor pas over een half jaar, waarom zou je dan nu geen stap zetten op weg naar een andere invulling van je baan of je thuissituatie voor over een jaar? Voor misschien pas over twee jaar? Wanneer je het traject kunt plaatsen in een tijd van jaren komt er ruimte en rust om een eerste stap te zetten. Waarom zou je nu al een nieuwe functie zoeken, zonder gekeken te hebben naar je eigen mogelijkheden. Van jezelf, je situatie. Neem ruimte, tijd, geduld om te groeien, ontwikkelen, dan komt het moment vanzelf om een beslissing te nemen over je werk. Want niet altijd zul je overstappen, het totaal anders doen. Maar soms kan je met kleine dingen al een groots effect bereiken.

Ik heb nooit bedacht dat ik onze koningin zou aanwenden voor een blog, maar met haar foto en haar actie om een recept te delen kon ik het niet laten. (ik zal mijn man eens lief aankijken of hij het recept wil maken zodat wij het ook eens kunnen proeven.)

Dit vind je misschien ook leuk...