Liefdestalen, check, en dan…

Wie je ook bent, wat je ook doet…. Iedereen heeft een favoriete  manier van liefde ontvangen. Ik geloof dat iedereen geliefd wil worden; ja, iedereen…!

En dat maakt ons mensen behoorlijk gelijkwaardig of in ieder geval met elkaar verbonden door de gemeenschappelijke deler dat we allemaal geliefd willen worden.

Dus of je nu directeur, student, vakkenvuller of gepensioneerd bent…. We delen allemaal iets gelijkwaardigs! Meerdere dingen zelfs, maar 1 daarvan is het geliefd willen worden.

Liefde heb je als kind al nodig om tot een goede ontwikkeling te komen om tot volwassenheid te komen. Krijg je deze niet of te weinig dan heeft dit directe gevolgen voor je ontwikkeling.

Naast dat ieder persoon uniek is met zijn haar eigen specifieke wensen en/of verlangens heeft Gary Chapman het weten te vangen in een aantal liefdestalen.

Deze zijn Positieve woorden, Samen zijn, Cadeaus krijgen, Dienen en Lichamelijk contact.

Herken je je al in één van deze liefdestalen? Check. Dan kan je verder… of niet?

Hier valt natuurlijk veel meer over te vertellen! Sommige mensen zijn woordgevoelig. Als je dan de liefdestaal positieve woorden hebt is het effect van woorden, positief of negatief, nog veel ingrijpender dan iemand die niet woordgevoelig is. Je kunt ook een combinatie van meerdere liefdestalen hebben.

Ook kan je verschillende uitwerkingen hebben van het samenzijn; is dit voor jou samen op de bank met een boek en wijntje of liever samen dingen doen? Wandelen, klussen etc.?

Het is belangrijk dat je niet alleen weet op welke manier je liefde ontvangt. In een relatie is het ook van belang dat je dit weet van je partner, dat je zijn of haar taal gaat leren spreken!

Ik wil in deze blog mijn aandacht richten op de liefdestaal lichamelijk contact. In deze tijd gaat dit wat moeilijk. Dit vanwege de anderhalve meter afstand die gehouden moet worden. Wanneer je getrouwd bent/relatie hebt is dit niet een heel groot probleem. Maar hoe is het voor al die mensen die verlangen naar een knuffel, hand op de schouder maar niet krijgen vanwege de corona regels en alleengaand zijn? Wat worden zij nu extra getroffen door corona. In hun kern, in het ontvangen van liefde. En als je ouders nu ook nog eens zo oud zijn dat ze in de risicogroep vallen, wat doe je dan? Dat je zelfs geen knuffel kunt krijgen van je ouder is best heftig in zo`n situatie.

Gelukkig heb ik mooie voorbeelden gezien en gehoord om een oplossing te vinden voor de anderhalve meter afstand regel. Bijvoorbeeld een vriend/vriendin als familie zien en die wel dichtbij laten komen. Buren als huisgenoten erkennen en bij elkaar leven en delen in tijden van isolement. Ideaal is het niet, maar mooie oplossingen om te voorkomen dat je helemaal leegloopt in het ontvangen van liefde.

Ik hoop dat jij, als jij je hierin herkent, een manier vindt om voor jezelf te zorgen in deze rare tijd. Wees bewust van je liefdestaal en hoe je, qua het ontvangen van liefde, er voor staat. Jij bent hier zelf verantwoordelijk voor, maar je mag altijd iemand vragen je hierin tegemoet te komen, je te helpen.

Weet je je liefdestaal niet? Je kunt het boekje lezen; de vijf talen van de liefde, geschreven door Gary Chapman, dan zal je er vast achter komen. Weet je het dan toch niet, in het werkboek waar ik mee werk, van Total Balance, is o.a. een liefdestalen test, wellicht helpt dit je dan verder.

Je mag mailen op info@josefiencoaching.nl

Dit vind je misschien ook leuk...