Moed Blog I

Emotie

Het jaar 2020 is een jaar vol met emoties. Ik denk dat dit voor iedereen wel geldt. Een jaar waarin de normale gang van zaken ineens niet meer de normaal was. Bij grote veranderingen komen emoties kijken. Verhuizen, afscheid, baanwisseling of ontslag, ongeluk of geboorte, trouwen of overlijden, hier horen emoties bij. En er horen ook emoties bij  ‘als normaal niet meer normaal’ kan zijn . Ik zag de emoties bij de tafelgasten in talkshows, in nieuwsitems, ik zag ze bij de mensen om mij heen en ik zag ze bij mezelf… Wanneer je bij jezelf geen emoties hebt waargenomen zou je je af kunnen vragen waarom je deze niet hebt waargenomen… Heb je er simpel weg niet op gelet? Of geen ruimte genomen om deze emoties te ervaren? Dit laatste zou wel eens een manier van leven kunnen zijn….

Social Media

De huidige situatie van veel thuis zijn zorgt voor veel uren online spenderen. Is het niet voor je werk dan wel privé.  Want online wordt veel informatie verstrekt, is er veel informatie te vinden en is het ook de plek om je mening te geven. Wat komen hier veel emoties los wanneer het gaat over ‘het nieuwe normaal’ en alles wat hierbij komt kijken. Er zijn mensen die heel duidelijk een mening klaar hebben over de situatie en er zijn mensen die het allemaal aanzien en proberen de regels te hanteren. Beide groepen proberen zorg te dragen voor de ander, ieder op zijn of haar manier.

Zwak

Wanneer je een duidelijke mening/overtuiging hebt en je botst op een andere mening/overtuiging kan je hier op verschillende manieren op reageren. De een zal in strijdmodus komen, de ander probeert door te luisteren een ontmoeting tot stand te brengen waarin je misschien niet nader tot elkaar komt maar elkaar wel hoort. Je kan ook ontdekken dat er mensen zijn die helemaal geen uitgesproken mening hebben over ‘het nieuwe normaal’ en gewoon volgen. Hoe kijk je naar deze groep mensen? Vind je ze dom? Vind je ze zwak? Vind je dat ze zich moeten gaan verdiepen in wat er om hun heen gebeurd? Of kan jij ze laten staan waar ze staan? Mogen ze van jou een niet uitgesproken mening hebben? Wat doet dit met jou? Wat voel jij hierbij? Jouw emotie is over het algemeen een reactie op hun houding. Welke emotie komt er in jou op, op het moment dat jij iemand ontmoet die het allemaal niet zo interessant vindt wat er besloten wordt? Oordeel jij dan? Of voel jij je dom of zwak wanneer jij niet zo goed weet wat je moet geloven en volgt in vertrouwen de overheid. Wat voel jij wanneer je iemand ontmoet die stellig weet wat er aan de hand is en wat je zou moeten doen? Keer jij je af van zo`n persoon? Voel jij je klein en ga je mee in het gesprek om jezelf groot te houden?

Moed

Ik merk dat veel mensen online stelling durven te nemen. Zoals: ik laat me niet vaccineren. Dit land beland in een grote testfase. Het is de testfase van MOED. Wie durft te blijven staan. Welke kant je ook kiest, kies je bewust? Zo ja, durf je te blijven staan ongeacht wie er tegenover je staat of wat het je kost?

In het boek ‘Verlangen naar Verbinding’ van Bréné Brown gaat het hierover. Te durven blijven staan, ook al sta je hierdoor alleen. Ikzelf herken hierin wat ze schrijft. Het is een wildernis waarin je alleen bent. Het kan er prachtig zijn maar je moet het alleen doen. En hiervoor is MOED nodig. Het is nodig om sterk te zijn om te kunnen blijven staan. Maar niet vanuit een boosheid of vanuit een opgeblazen ego. De vraag is of dit lang standhoudt en of dit jezelf en anderen niet beschadigd wanneer je dit vandaar uit doet. Nee, sterk zijn vanuit een weten wie je bent in al je kracht en kwetsbaarheid.. En daar is MOED voor nodig.

Dit is iets wat je niet even ‘doet’. Dit kan je wanneer je processen van rouw hebt doorlopen. Wanneer je weet wie je bent. En als je gelovig bent: dat je weet wie je bent in Christus. Dan ben je sterk genoeg en kwetsbaar genoeg om te blijven staan in de keuzes die je maakt, ongeacht wat de ander vind of de druk die er komt vanuit maatschappij.

Mocht jij willen groeien in sterk zijn en je hebt de MOED mij te contacten: 06 – 13459042

En misschien voor Bréné Brown een idee om een grootschalig onderzoek in te stellen met een onderzoeksvraag zoals bijvoorbeeld: Zijn inwoners van een land in staat om moedig te staan voor zijn of haar individuele keuze zonder de verbinding te verliezen met de identiteit van het land als geheel?

Dit vind je misschien ook leuk...