Moed Blog II

Moed

Wanneer je nagaat waarvoor je moed nodig hebt blijkt dat je best vaak moed op moet brengen in je leven. Ga maar eens na, waar heb jij moed voor opgebracht? Waarschijnlijk vaker dan je denkt…

Bijvoorbeeld:

Je eerste schooldag, je eerste zwemles, de eerste keer dat mama/papa je alleen liet bij een vriendje of vriendinnetje. Je eerste sportmoment waarin je zonder mama/papa met een vreemde en andere kinderen gaat sporten. Of wat dacht je van je eerste keer verkering vragen? Of voor in de klas op een stoel gaan staan van het VO omdat je jarig bent en dit terwijl alleen jouw vriendengroep zingt.

Moed omdat je kiest om een tussenjaar te nemen i.p.v. doorstromen naar HBO of MBO. Moed omdat je kiest om geen alcohol te nuttigen terwijl al je vrienden aan het bier zitten. Moed om naar je diploma uitreiking te gaan en voor het oog van iedereen je diploma te ontvangen. Moed voor dat sollicitatiegesprek. Moed voor je eerste werkdag. Moed om je grens te stellen naar je ouders toe. Moed om nieuwe gerechten uit te proberen in je gezin voor het avondeten. Moed om van kerk te veranderen. Moed om vrijwilligerswerk te gaan doen. Moed om naar de tandarts te gaan….

Wat zijn er ontzettend veel momenten in een mensenleven waar we een dosis moed nodig hebben om datgene te gaan doen wat we spannend vinden.

Compliment

Heb jij jezelf wel eens een compliment gegeven op iets wat jij dapper vind van jezelf? Vaak gaan we door van het moment van spanning naar het volgende moment, datgene wat ook gebeuren moet. Na de sollicitatie iets leuks doen om te vieren dat je het gesprek hebt gehad, wie doet dit? Of je kind een compliment geven omdat het alleen bij een vriendinnetje/vriendje is geweest, hoevaak gebeurt dit? We zijn als mens zoveel meer en vaker moedig dan we denken. En we staan hier zo weinig bij stil om het moment te markeren.

Iconen

Vaak kijken we voor moed naar de speciale verhalen en concluderen dat dit moedig was. Zoals David en de reus Goliath. Of degene die in het water springt een auto achterna om mensen te redden. Iemand die als klokkenluider zich openlijk uitspreekt. We kijken daarnaar en denken daarover, dat is pas moedig! Het gevaar hiervan is dat je jouw moed kleiner maakt dan dat deze is. Jij hebt ook moed. Zelfs een kind wat angstig aangelegd is heeft moed in zich.

Want wat is moed eigenlijk? Volgens het woordenboek van Dale: 1: het binnenste van de mens en 2: onverschrokkenheid, dapperheid. En dapper betekent volgens van Dale: 1 zonder vrees; = onverschrokken: 2 flink. Onverschrokken voelen we ons niet zo snel, maar wanneer we kijken naar het deel dapperheid en wat dapper betekent blijkt dat we hier best vaak dicht bij in de buurt komen! Je bent heel flink wanneer je naar de tandarts gaat terwijl je er bang voor bent. Je bent heel flink wanneer je als klein kind toch alleen ergens gaat spelen. En ga zo maar door! Verbazingwekkend toch dat jij jezelf zoveel vaker moedig mag noemen!

Compliment

Wat doet dit met je? Sta een stil. Neem eens een poosje de tijd om dit te overdenken. Wanneer ben jij moedig geweest zonder dat je hier bewust van bent geweest? Waarbij moest je je flink maken of houden om iets te doen of te presteren? Was hier moed voor nodig? Was jij moedig? Dan mag je nu jezelf bewust complimenteren dat je dit hebt gedaan. Mijn complimenten heb je! En ik weet, het zal sommigen niet lukken om zichzelf te complimenteren…

Jezelf complimenteren lukt pas echt wanneer je jezelf op waarde schat. Wanneer je jezelf niet kleiner maakt dan je bent of datgene wat je doet kleiner maakt dan dat het is. En hoe snel wordt dit vaak niet gedaan? En hoeveel mensen vinden het lastig zichzelf te laten zien en zichzelf te laten zijn zoals ze zijn zonder zichzelf groter of kleiner te maken. Jezelf laten zien vanuit een stevige basis van weten wie je bent en daar oké mee zijn, dat geeft ruimte om jezelf en wat je doet op waarde te schatten en jezelf te complimenteren!

Ik merk dat ik content ben met wat ik allemaal de laatste jaren heb bereikt en wat ik nu doe en voor elkaar krijg. Ik durf dit naar mezelf toe te zeggen en te benoemen. En dit voelt goed! Dat ik er mag zijn in plaats van dat ik het kleiner maak dan het is. Dit heb ik jarenlang gedaan, dat maakte dat ik nooit echt diep tevreden kon zijn. Mezelf nooit echt op waarde schatte. En hierin heb ik jarenlang mezelf tekort gedaan. Maar ook dat is oké, dat heeft gemaakt dat ik nu ervaar hoe heerlijk het is mezelf wel te zien zoals ik ben. En dit gun ik jou ook. Herken je dat jij jezelf kleiner maakt of datgene wat je doet kleiner maakt dan het is?

Hulp vragen

Of weet je dat jij jezelf groter voor doet dan dat je daadwerkelijk bent? Telkens over je eigen grens gaat om te bereiken wat je graag wilt zonder jezelf af te vragen of jezelf wel zover bent? Dit laatste is ook herkenbaar voor mij. Jarenlang heb ik volgehouden en de ballen in de lucht gehouden om alles draaiende te houden… Ten koste van mezelf. Want hulp vragen… dat was geen optie… En nog steeds een aandachtspuntje 😉

Mocht jij iets herkennen in dit verhaal dan kun je contact opnemen om te kijken hoe ik jou verder kan helpen. Want jezelf complimenteren is heel waardevol om te kunnen en mogen doen. Dit gun ik jou! En wanneer je het eerste contact met mij hebt gelegd… Geef jij jezelf een compliment, toch?

Telefoon: 06-13459042

Mail: info@josefiencoaching.nl

Dit vind je misschien ook leuk...