Ondernemerschap maakt nederig

Kind van een ondernemer

Mijn vader heeft een eigen bedrijf gehad. Deze heeft hij zelf opgebouwd en doorgegeven. Als dochter van een ondernemer heb ik hierin het nodige meegekregen. In het begin van zijn ondernemerschap werkte hij vanuit huis. Dit betekende dat overdag de telefoon over het algemeen door mijn vader werd opgenomen, tijdens etenstijd of ’s avonds deden wij als kinderen dit ook wel. Er konden ook klanten aan de telefoon zijn, dus opnemen met “Hoi, je spreekt met Ria” werd niet gewaardeerd. Dit mocht wel iets netter. Onbedoeld en onbewust heeft dit mij als jongere gevormd. Ik vond dit niet vervelend, het bracht me een bewustzijn bij over zakelijk omgaan met mensen of privé. Ook zag ik het aantal uur werk wat dit met zich meebracht; mijn vader heeft dit nooit als vervelend ervaren. Wat ik wel vervelend vond is facturen vouwen op zaterdagmiddag. Vouwen vond ik op de kleuterschool al niet leuk, en nu… nog steeds niet. Dit komt omdat ik vind dat ik niet de vaardigheid heb om dit goed te doen. En het dichtlikken van de enveloppen was ronduit gevaarlijk, als je maar iets verschoof had je een snee in je tong… Later is dit opgelost door met een sponsje de randen van de envelop nat te maken. Grappig hoe je als kind je druk kan maken over zulke dingen, maar deze mogen er ook zijn. Als kind maak je vanuit een heel ander perspectief zo`n traject mee dan wanneer je volwassen bent. Dit kan ik nu zeggen vanuit de ervaring als kind en volwassene.

Ontdekkingsreis versus ondernemerschap

Wat ik als volwassene nu ervaar is dat ik er de lol van inzie om ondernemer te zijn. Het is een avontuur, een ontdekkingsreis. Het brengt veel facetten mee die ik van te voren niet had gedacht. Van emotionele facetten tot financiële overwegingen. Van creatieve ideeën tot gestructureerd werken. Van de moed verliezen tot bemoedigd worden. Het gaat van teleurstelling tot verrassingen. Juist deze verschillen en afwisselingen maken het ondernemerschap zo levendig. Wat ondernemerschap anders maakt dan een reis is dat een reis over het algemeen vanuit plezier gemaakt wordt of voor een reden of met een bepaald doel, zoals ontdekken van nieuwe plaatsen. Ondernemerschap heeft ook een doel maar een heel ander doel en dat is in de meeste gevallen onderhoud. Het jezelf onderhouden en je gezin is een noodzaak. Hier ligt een meer moeten op. En voor de één zal deze noodzaak harder drukken dan bij de ander. De druk om winst te draaien zal voor de één meer van belang zijn dan voor de ander. Dit zal ook de beleving op ondernemerschap beïnvloeden.

Zelf doen

Wat mij verbaast over het ondernemerschap is de nederigheid. Hier hoor je weinig over wanneer je start of een onderneming hebt. Maar ondernemer zijn vraagt nederigheid. En dit is een eigenschap waar je wel eens flink tegenaan zou kunnen lopen. Hoezo komt nederigheid erbij kijken? De euforie na de aanmelding bij de KvK is al snel voorbij wanneer je alle papier en regelwerk op je af komt. Als je hier geen problemen mee hebt is het misschien de creativiteit een obstakel die nodig is bij het contact maken met je toekomstige cliënten/klanten. Hoe, waar en wanneer doe je dit? Wat zet je op je LinkedIn of Facebook pagina? Moet Instagram en Twitter ingezet worden en wat is eigenlijk mijn niche? En kan je zelf een website opzetten en onderhouden? Ergens kom je jezelf tegen. En dan komt het, je kunt niet alles zelf!

Nederigheid

Wanneer je start met het opstarten van een bedrijf heb je niet altijd het vermogen om alles wat je niet zelf kan uit te besteden. Dit kost simpelweg teveel geld. Hierin mag je leren ontvangen. Ontvangen van mensen, kennissen en vrienden om je heen. Mensen die jou verder willen helpen met datgene wat je niet zelf kan. Dit maakt nederig. In het woordenboek staat over het woord nederig:1 onaanzienlijk, gering 2 bescheiden, deemoedig. Wat ik met nederigheid bedoel is het woord gering. En het woord bescheiden. Geconfronteerd worden met je eigen onvermogen is niet altijd even makkelijk. En voor sommigen moeilijker dan voor anderen. Het maakt dat je iets geringer naar je zelf gaat kijken en het maakt je bescheiden over het idee dat je alles kan.

Maar dit maakt je niet minder geschikt als ondernemer. Wanneer je dit naar jezelf en anderen toegeeft maakt je dit juist meer geschikt en dit geeft juist kansen. Kansen voor een ander om iets unieks voor een ander, voor jou, te betekenen. Zoals wat jij voor jouw cliënten of klanten mag en kan betekenen. Zoals ik laatst van een docent meekreeg: Je bent pas gelukkig wanneer je kan bijdragen aan het geluk van de ander. Jouw nederigheid kan juist geluk brengen. Bij de ander en bij jou!

Jezelf leren kennen als ondernemer

Zo heb ik meegemaakt dat een vriendin spontaan aanbood om iets voor mij te maken om weg te geven via Facebook. Zij heeft een gave om haar creativiteit om te zetten naar een product. Mijn website werd gebouwd en wordt beheerd door iemand die dit kan en voor mij doet. Dit kan ik absoluut niet zelf. Iemand anders maakt voor mij de kaarten met logo en tekst om aan mensen mee te geven of ter steun in bepaalde tijden. En zo heb ik heel veel mensen die om mij heen staan en mij verder helpen. En natuurlijk betaal je bij de een naar inzet en bij de ander hoef je alleen maar dank je wel te zeggen. Maar wanneer je eerlijk bent naar jezelf over wat je wel en niet kan geeft dit ruimte om hierin anderen toe te laten. Het begint dit met het erkennen dat je niet alles kan. En dit is voor sommigen best heel pittig. Een proces om doorheen te gaan. Maar wanneer je dit naar alle eerlijkheid doorloopt kom je er mooier uit. Eerlijker, je weet nog beter wat je wel en wat je niet kunt. Je leert jezelf beter kennen als persoon door ondernemer te zijn. Hier komt mijn vak van coaching om de hoek kijken. Jezelf kennen is belangrijk om sterk in het leven te staan. Jezelf leren kennen kan niet door alleen nadenken, jezelf leren kennen doe je vooral door te doen. Het leven te leven en te ervaren. Uitdagingen aan te gaan en kijken hoe je reageert. Dit kunnen onverwachtse momenten opleveren; momenten waarin je jezelf leert kennen. Ondernemer zijn of worden kan behoorlijk wat stof op doen waaien. Maar wanneer je door de stof heen jezelf leert kennen is dit misschien wel de grootste waarde die je ontvangt in het ondernemerschap. Tenminste, wanneer je dit kan en wilt zien.

Dit vind je misschien ook leuk...