Ontspanning of ontspannen leven

Juist in deze tijd van het jaar past dit onderwerp heel goed – ontspanning.

Ik denk dat veel mensen in deze periode genieten van vakantie, mooi weer, minder of meer ontspannen werken… Maar er is meer dan alleen ontspanning in vakantie tijd.

Sommigen haasten zich door het leven op weg naar hun volgende doel. Sommige mensen kunnen zelfs gehaast op vakantie gaan – er is eigenlijk geen tijd voor vakantie! Van deze groep mensen denk ik dat een deel hier bewust voor kiest, om liever veel te werken en weinig vakantie te nemen. Als dit een keuze is die bewust gemaakt wordt, is dit prima. Maar ik denk ook dat er een deel van die groep is die dit zich niet bewust is. Dat ze eigenlijk meer stress in hun leven ervaren dan ze denken. Ik denk dat ontspanning méér is dan tijdelijke rust of ontspannen op vakantie gaan/zijn.

Ik geloof dat je ontspannen kunt léven.

Nee, zo was ik vroeger niet.

Er ‘moest’ van alles gebeuren. Ik had vier kleine kinderen die de aandacht vroegen. Het huis ‘moest’ schoon. En ik ‘wilde’ heel graag toch ook een ochtendje koffie drinken met een vriendin. En ik ‘wilde’ ook graag vrijwilligerswerk doen, want dan had ik wat activiteiten naast dat ik thuis was bij de kinderen.

Er was altijd die druk…

Ik kon echt genieten van al het mooie, maar ook vaak genoeg voelde ik dat onbehagen. Dat geknaag dat ik er niet toe deed. Dat ik iets beter of het anders ‘moest’ gaan doen.

Nu ik een praktijk heb wordt ik nog steeds overladen met alle ‘must do’ dingen. Niet vanuit mezelf, maar vanuit LinkedIn, Facebook of e-mails die ik ontvang over alles wat je als coach zou ‘moeten doen’ om vooral meer klandizie te krijgen.

Hoe doe ik dat, marketing etc.? Nou, belabberd slecht, als ik die marketing ‘goeroes’ mag geloven.

Ik zou toch elke maand een blog ‘moeten’ schrijven. (dat red ik dus niet.)  Ik heb mijn website nog niet ‘helemaal’  op orde… volgens hen dan…. Ik zou toch zeker mijn vindbaarheid op internet op orde  ‘moeten’ maken.  Daarnaast zou ik een email marketing ‘moeten’ opstarten. En mijn folders heb ik nog niet helemaal ‘op’ geflyerd. Op allerlei vlakken ‘voldoe’ ik niet aan de marketing eisen van deze tijd. Afgelopen week nog werd ik hier weer fijntjes op gewezen én me een aanbod gedaan. Ik zou een marketingtraining kunnen gaan volgen en door het STAP programma van de overheid nog gratis ook! Nou, wie wil dit nou niet?

En wat doet het met me? Eigenlijk verbazingwekkend weinig.

Wat is er namelijk wél?

Vertrouwen dat God mijn leven leidt. Hij is ook degene die Josefien Coaching leidt. En natuurlijk heb ik mijn eigen verantwoordelijkheid, maar ik ren niet van de ene marketing ‘goeroe’ naar de andere, want ik heb namelijk bij hen iets bij ontdekt.

Zij verdienen aan mij. En bijzonder genoeg –  zij weten mij wél te vinden.. Dan kan iemand die graag coaching wilt ontvangen mij toch óók vinden? En zo ga ik dus heel gerust de vakantieperiode in… Met mijn laatste blog voor de zomerstop…

Ik heb nu eenmaal mij beperking. Ik heb maar 24 uur in een dag, waarvan ik een groot deel slaap omdat mijn lichaam niet goed functioneert bij weinig slaap. Ik heb een gezin waar ik verantwoording voor heb én mijn liefde, tijd en aandacht aan wil geven. (Ja, ook gewoon het huis schoonmaken en wassen ed., kost ook tijd en energie)  Ik heb vrienden en familie die ik niet tekort wil doen omwille van ‘mijn‘ praktijk. Daarnaast doe ik een studie die ik met veel plezier volg en enorm verreikend is voor mijn functioneren als coach.

Dit heet dus ‘gewoon’ acceptatie dat ik in mijn huidige manier van leven niet alle tijd heb om alle marketingstrategieën op orde te hebben. En weet je, dat vind ik voor nu, oké. Er zal vast een tijd komen dat ik meer tijd en energie zal gaan steken in die zaken, maar niet voordat ik dit zélf wil. En niet omdat ik het gevoel heb dat het ‘moet’ omdat ik anders cliënten misloop…

Dit keer geen blog om te laten zien hoe goed ik het allemaal doe; maar om te laten zien dat er méér is dan heel hard rennen en werken, namelijk, overgave aan God. In rust en vertrouwen dat er voor mij gezorgd wordt. En tot nu toe heb ik niet tekort gehad. En wanneer ik weinig werk had – was het voor mij eigenlijk wel prettig dat het op die momenten niet heel druk was…

God is goed.

Leer te leven in ontspannenheid door je over te geven aan God – dát is pas ontspannen!

Goede vakantieperiode gewenst!

PS: Mocht jij je aangesproken voelen voor deze blog… Eind augustus of begin september heb ik zeker nog ruimte om met jou in gesprek te gaan om te kijken hoe ik jou kan helpen in overgave te leven en ontspanning te vinden….

Dit vind je misschien ook leuk...