Ontspanning

Vakantie! Voor velen een heerlijke tijd! Hoewel, de start kan soms pittig zijn bij het beslissen waar je naar toe gaat, wie wel of niet meegaat, wat je gaat doen. Allemaal keuzes waarin iedereen een ander antwoordt kan geven. Ieder heeft zijn eigen voorkeur. Dit kan ingewikkeld zijn wanneer dit binnen een gezin uiteen loopt. Of zelfs bij partners kan dit heel verschillend zijn. Dan is de opmaak naar een vakantie soms een ingewikkeld proces waarin de één zich verheugd, de ander gelaten meedrijft op de flow van de ander of misschien wel een tegengeluid geeft. En dat moet ontspanning brengen?

Dan heb ik het nog niet eens gehad over dit jaar waarin Corona een behoorlijke impact heeft op de keuzes die gemaakt moeten worden! Wel of niet het buitenland dit jaar? Überhaupt wel weg van huis? Gaan we extra risico lopen door weg te gaan of niet? Maakt dit uit voor mij, jou, ons? Dit zijn extra vragen die dit jaar erbij kunnen komen. Of dit voor jou geldt heeft te maken met je persoonlijke situatie, maar ook met je karakter, hoe je met Corona en alles eromheen omgaat.

Maar voor iedereen geldt: je hebt ontspanning nodig! Naast inspanning heb je ontspanning nodig in het leven. En dit hoeft niet perse te betekenen dat je op vakantie moet gaan. Ontspanning heb je namelijk elke dag nodig. En je kan niet elke dag op en neer naar de camping voor een uurtje rust.😉

Nee, ontspanning is nodig om weer in balans te komen, opnieuw energie opdoen. En dit ligt per persoon verschillend. Dit heeft mede te maken met je persoonlijkheid. In de Disc-test die je bij mij doet bespreken we bij je uitkomst de kenmerken van je profiel. Je sterkten maar ook valkuilen. En een belangrijk onderdeel hiervan is de manier van ontspannen. Want wanneer deze niet in balans is met je inspanning komt er onbalans. Deze onbalans kan grote gevolgen hebben op termijn, afhankelijk van hoe lang het duurt en hoe groot deze onbalans is tussen inspanning en ontspanning.

Ontspanning is meer dan uitblazen op de bank en kijken naar de tv. Het is een opladen van jezelf door iets te doen waar je blij van wordt, energie krijgt, tot rust komt. Het is een afbouwen van spanning die je door inspanning hebt opgebouwd. Dit doen ze in de sport ook, dit noemen ze cooling down! Het gaat hier om de balans, eeuwig in de ontspanning blijven hangen is ook niet goed voor je.

De mate van hoelang en de manier waarop je stress afbouwt hangt mede af van je persoonlijkheid. Welke combinatie DISC – profiel je hebt, of je prikkelgevoelig bent, of je een introvert of extrovert persoon bent, allemaal factoren die medebepalend zijn in wat voor jou het beste werkt.

Deze elementen kunnen meespelen in je voorkeur voor je vakantie, dat je onbewust/bewust kiest voor een vakantie die bij jou past. De vraag is, past dit ook bij de rest van de personen die met je op vakantie gaan? Zo niet, dan kan dit het nodige aan ‘overlegtijd’ brengen.

Wanneer je weet dat iedereen zijn ontspanning afbouwt afhankelijk van zijn of haar persoonlijkheid kan je hier respect voor gaan opbrengen en ruimte voor maken. Zodra je alle behoeften hebt geïnventariseerd kan je een plan opstellen die voor iedereen elementen bevatten om tot rust te komen zonder dat dit zou betekenen dat iedereen apart op vakantie gaat.

Op een camping in de natuur maar toch ook dicht bij een stad kan je zowel ontspannen door natuur, wandelen,  fietsen e.d., maar ook de culturele behoeften zijn dan te vervullen. Of op doorreis naar een heerlijke natuurlijke rustomgeving kan je een stopplek hebben van een paar dagen bij een stad om die te bezoeken. Wanneer je met meerdere personen op vakantie gaat kan je wisselen in wie er met je mee gaat wandelen/iets bezoeken en degene die de rust bij de tent/hotelkamer wilt ervaren. Geef hierin ruimte aan elkaar in plaats van dat geïrriteerde gevoel, ‘hij/zij wil weer eens niet mee…’  Niet iedereen houdt van de drukte van een terrasje pakken in de stad of niet iedereen vind het wandelen in the middle of nowhere fantastisch. Ruimte en erkenning hierin voor elkaar geeft zoveel meer ontspanning dan wat dan ook. Dit valt namelijk onder Liefde. Iedereen is uniek door God geschapen met zijn of haar behoeften. Door elkaar ruimte te geven heb je elkaar lief! Lief jij deze zomer mee?

Dit vind je misschien ook leuk...