Risico`s: welke zijn aanvaardbaar en welke niet? Een nadenkertje…

Wanneer je op sociale media fietsfilmpjes ziet kan het zo maar gebeuren dat je in de comments eronder Engelstalige reacties voorbij ziet komen waarin mensen hun verbazing uitspreken dat in Nederland kinderen en volwassenen zónder helm fietsen. Voor sommige mensen in het buitenland volstrekt ondenkbaar om te fietsen zonder fietshelm. Hier in Nederland is het een aanvaardbaar risico dat we nemen. Algemeen geaccepteerd.

Risico lopen

Er zijn heel veel momenten in het leven waarop we bereid zijn een zeker risico lopen. We gaan voor een vakantie of als zakenreis het vliegtuig in naar een ander land. Het risico dat je loopt is dat het vliegtuig verongelukt.

Wanneer je reist per trein of met de fiets, kán er onderweg iets gebeuren waardoor je niet op je bestemming aankomt. Wanneer je gaat zwemmen kan je verdrinken. Wanneer je een operatie ondergaat neem je het risico dat dit niet goed gaat. Wanneer je een ramenwasser inhuurt neem je het risico dat je betaalt voor minder schone ramen dan je zou willen. De school waar jij je kind heen stuurt zou zo maar iets minder goed kunnen blijken te zijn dan je had verwacht…

Het leven zit vol risico`s.

Welk risico

Over het één denk je na, over het andere niet. Over welke risico`s in het leven heb jij nagedacht en waar heb je maatregelen op genomen? En welke niet?

Heb je een levensverzekering? Zo ja, voor hoe veel? Wat voor zorgpolis heb je afgesloten? Met of zonder hoog eigen risico?  Waar doe jij boodschappen, waar koop jij je producten? Denk je hier bewust over na? Wanneer ga jij naar een specialist of wanneer ben jij bereid het risico te lopen dat het product minder goed functioneert dan wat je wilt omdat het een B-kwaliteit product is?

En wat duidelijk mag zijn, wat voor de één een aanvaardbaar risico is, hoeft dit voor de ander niet zo te zijn. Waar het voor de één belangrijk is om zich in te dekken, is het voor de ander een aanvaardbaar risico.

Reflectie

Ben jij bereid het risico te dragen? Ben jij bereid de gevolgen van het gelopen risico te dragen wanneer het niet goed uitpakt? Welk risico is voor jou nog aanvaardbaar en welke niet? Wanneer ben jij verontwaardigt over wat niet goed gaat? Wordt je boos op de winkelmedewerker wanneer het product, van B-kwaliteit weliswaar, niet functioneert?

Hoe reageer je op de ramenwasser die de ramen iets minder goed gewassen heeft dan je zou willen?

Wie “klaag” je aan wanneer het vliegtuig crasht of je wanneer operatie niet goed gaat?

Heb jij jezelf hier wel eens op gereflecteerd? Hoe ga jij om met dit soort situaties? Ben jij iemand die  in alle omstandigheden rustig en kalm reageert, altijd beheerst blijft? Of spring je snel uit je vel? Of hang je ergens tussenin? Vraag het eens aan iemand anders in je omgeving hoe zij jou ervaren.  En ja, ook deze vraag stellen is een risico nemen. Want misschien ervaren anderen om je heen jou anders dan je denkt, durf je dit risico te lopen?

Geloof of niet?

Ook het geloof is een risico. Of je nu atheïst bent, boeddhist, moslim, christen of hindoe, het is een risico, want stel dat je de verkeerde overtuiging blijkt te hebben.

Maar degene die het eerst een risico nam was niet een mens. Ik geloof dat dit God was. Hij nam een enorm risico, blijkbaar voor Hem een aanvaardbaar risico. Hij plantte namelijk een boom in een tuin die een enorm risico met zich mee bracht. Er waren twee mogelijkheden welke kant het op zou gaan. De ene kant van vrije keuze om God op de eerste plaats te zetten én de keuze dat de mens zichzelf op de eerste plaats zou zetten. We weten welke keuze gemaakt is. Zelfs als je overtuigt bent dat God niet bestaat weet je wat hier bedoeld wordt met welke keuze is gemaakt.

Wat maakt dat God dit risico nam?

Ik kan meerdere redenen bedenken, ik noem er nu twee.

  1. Hij kon overzien wat de gevolgen voor beide keuzes zouden zijn.
  2. Hij vond het belangrijk genoeg, dat mensen Hem vanuit vrijheid zouden liefhebben, dat Hij dit risico wilde nemen.

Wij kunnen vaak niet alle gevolgen van onze keuze overzien. Zeker als kind of jongere, maar soms ook niet als volwassene. Toch nemen we geregeld risico`s. Dit doen we omdat dit bij het leven hoort. Omdat het niet anders kan.

Hoe nu verder?

Hier stop ik met mijn verhaal. Ik hoop dat jij hier zelf mee verder gaat. Nadenken over risico`s in het leven. We nemen risico`s, elke dag weer. Het kan niet anders, maar wat vind jij hiervan? Wat voel jij? Wat wil jij? Of vind je het spannend om hier verder over door te denken en druk je het weg? Dan heb je óók stof tot nadenken…

Dit vind je misschien ook leuk...