Stilstand is achteruitgang

Groeien

Mijn moeder zei dit vroeger wel eens tegen mij. Ik vond het maar een stomme zin. Hoezo ga je achteruit als je stil staat? Ik was nog iets te jong om te bevatten wat er mee werd bedoeld. Maar juist omdat ik het toen een stomme zin vond, werd ik er wel gevoelig voor wanneer deze zin gebruikt wordt. Ik merk ook dat er eenzijdig mee omgegaan wordt.

Wanneer deze zin gebruikt wordt is het op economisch gebied vaak in de zin van, we moeten als bedrijf in omvang groeien, anders komt ‘t niet goed. Of een kerkelijke gemeente die niet groter wordt, of zelfs krimpt, kan als niet positief worden ervaren.

Maar is groei altijd groter worden in omvang? Kan het ook anders? Kan er een andere invulling aan gegeven worden waarin deze zin wel opgaat maar niet gebruikt wordt in omvang of grootte?

Woordenboek

Ik geloof van wel. Groei is namelijk NIET alleen groei in omvang of grootte. In het woordenboek, die ik thuis in de kast heb staan, staat dat groeien óók kan zijn: groeien in iets ~ zich al doende bekwamen.  In de van Dale online woordenboek staat dit er niet bij. Toch vind ik deze verklaring wel mooi en belangrijk.

De groei die beschreven staat als, zich al doende bekwamen in iets, is veel minder goed meetbaar. En toch is het wel belangrijk. Je kunt je verder bekwamen in kwaliteiten, in je talenten, in vaardigheden en ontwikkelen in je persoonlijkheid. Dit is allemaal groei.

Een bedrijf hoeft niet in omvang toe te nemen óf op financieel gebied meer te genereren om te groeien. Een kerkelijke gemeente hoeft geen groter ledenbestand te krijgen om te groeien.  En hoewel een mens lichamelijk is uitgegroeid kán een mens tóch nog groeien…

We kijken vaak naar zichtbare groei. Dat is makkelijker. Dat is tastbaarder. Daar kunnen we wat mee. We sturen ons bedrijf erop, we richten onze marketing erop.

Hoe groei óók kan.

Maar hoe zou het zijn als een bedrijf een marketing zou starten met de woorden, we willen groeien in samenwerking binnen ons bedrijf! Of bijvoorbeeld, we willen groeien als bedrijf in de zorg voor onze naaste medemens! Als kerk willen we groeien door onze onderlinge band te versterken! Gelukkig wéét ik dat er bedrijven zijn die heel sociaal zijn vormgegeven! En ik ga ervan uit dat veel kerken niet zozeer alleen kijken naar ledenaantallen.

Toch is het wel belangrijk in deze tijd bewust te zijn dat, wanneer groei in omvang niet altijd mogelijk is of dat er juist krimp ontstaat, tóch groei mogelijk is! Krimp geeft zelfs ook mogelijkheden! Niet altijd leuk. Maar laten we uit het negatieve het positieve tevoorschijn halen.

Krimp geeft de kans om niet zozeer te gaan focussen op groei op financieel gebied, maar op ander gebied binnen je bedrijf. Hoe wil jij dat jouw bedrijf is? Wil je een sociaal bedrijf? Wil je een groen bedrijf? Wil je een bedrijf waarin mensen familiair met elkaar omgaan? En hoe is het bedrijf wat je nu hebt? Is het daar waar jij wilt dat het is of was je vooral bezig om die groei in omvang of op financieel gebied te realiseren?

Persoonlijke groei

Je kunt dit ook in je persoonlijk leven toepassen. Je salaris elk jaar weer omhoog zien gaan geeft een heerlijk gevoel. Maar groei alleen op inkomen hoeft geen tevreden resultaat te geven. Het kan je soms zelfs laten stilstaan. Wanneer het salaris gewoon binnenkomt, elk jaar een beetje meer, kan het zijn dat je behoefte of noodzaak tot persoonlijke groei afneemt. Dat alles wel gaat zoals het gaat, dan gaat het prima. Is dit zo? Is dit juist geen stilstand? Is het niet van belang dat je elk jaar weer ergens in groeit? Niet zozeer in een vaardigheid d.m.v. een nieuwe studie o.i.d. Het mag ook in karakter of in je functie op je werk of in je vrijwilligerswerk of als vader of moeder…

Laat je niet verleiden tot stilstand… want dat betekent uiteindelijk achteruitgang… Bekijk dit eens in je leven… Ben je het afgelopen jaar ergens in gegroeid? Heb je iets geleerd of ben je gevormd op een positieve manier? Of voel je dat alles nog hetzelfde is als vorig jaar…? En wat vind jij hiervan?

Voor persoonlijke groei kun je altijd komen! Ik maak gebruik van een werkboek waarin je zult merken dat als jij deze met mij doorloopt dat je nog kunt groeien!

Dit vind je misschien ook leuk...