De volgende thema`s zal ik kunnen verwerken:

  • Huwelijk
  • Familierelaties
  • Opvoeden
  • Verleden
  • Rouw

Huwelijk: Mijn man en ik zijn 25 jaar getrouwd. Iedereen die getrouwd is weet dat dit niet vanzelf gaat. Ook wij hebben hiervoor en aan gewerkt. We merken dat dit veel moois oplevert. Maar hoe krijg je dit nou voor elkaar dat je het samen goed hebt?

Familierelaties: Soms kunnen familieverhoudingen heel ingewikkeld zijn. Families kunnen bloeien maar soms lijkt de pijn alleen maar groter te worden. Er is verlangen naar verbinding maar lijkt vaak alleen maar meer pijn op te leveren. Emoties en loyaliteiten spelen hierin mee. Helaas herken ik dit vanuit mijn eigen leven.


Opvoeden: Geen ouder kan zeggen dat hij of zij de perfecte opvoeding heeft gegeven, maar hoe doe je het dan toch zo goed mogelijk? Elke ouder hoopt het beste voor zijn of haar kind, maar toch lukt het zo vaak niet zomaar. De wanhoop kan diep gaan net als de onmacht. Ook dit heb ik ervaren in mijn leven.


Verleden: Als ouder ben je zelf ook kind geweest; hoe was je thuis? Had je een veilige thuisbasis? Hoe is het wanneer je een sterke stempel vanuit je jeugd mee krijgt? Wanneer ik voor ouderen spreek zal ik vooral aanmoedigen om niet te blijven zitten met hun verleden, maar aanmoedigen om hun rugzak eens leeg te halen en te kijken wat ze, soms met wat hulp erbij, eruit kunnen laten. Wanneer je oud bent betekent niet dat je zwaar belast door het leven hoeft te gaan.


Rouw: Rouwen is een belangrijk thema wat in alle gebieden terug kan komen – bij pijn en verlies heb je al snel te maken met ‘rouwarbeid’. We beseffen vaak niet goed hoe vaak er momenten van rouw voorbij komen in ons leven. Tel ze maar eens op en hoevaak lopen we er gewoon aan voorbij…

Gods Liefde centraal

Wat mij duidelijk is geworden is dat God bekend wil worden als Degene die Liefheeft. Dat Hij een geweldige uitnodiging doet naar de mens en Hij verlangend uitkijkt naar hen die bij Hem willen komen. Dit heb ik in mijn leven mogen ervaren. Hoe Zijn Liefde krachtig kan genezen.
Dit betekent niet dat Hij niet ook wat van jou vraagt. Hij verlangt ernaar dat jij een stap naar Hem zet. Een leven leeft die bij Hem past. Dit vraagt keuzes en inzet. Een christenleven is geen passief leven!