Toevoeging aan blog: Welke keuze maak ik? En jij?

In mijn vorige blog ‘Welke keuze maak ik? En jij?’ heb ik aandacht besteed aan het staan voor je keuze en liefhebben ondanks de verschillen. Er is één element wat ik hier aan toe zou willen voegen. Een belangrijk element in het proces om in verbinding te blijven naar de ander toe. Dit wil ik graag via deze blog, ter aanvulling, toevoegen aan mijn vorige blog.. Welk element bedoel ik? Waar heb ik het over? Het element vergeving en vergeven.

Het element vergeving en vergeven

U zult misschien verbaast uw wenkbrauwen optrekken met de gedachte, wat heeft vergeving hier mee te maken? Een terechte vraag. Ik vind het wat moeilijk uit te leggen. Maar ik kan het u wel duidelijk maken door met u een proces te doorlopen.

Stel: u bent degene die in deze crises van dit land volledig achter het beleid van de regering staat. U weet en ervaart de druk op de zorg. U ziet en ervaart de overlijdens in uw werkzaamheden. U ziet de nood en kent de mensen die last hebben van de druk op de zorg en de hierdoor uitgestelde zorg. En u kijkt dan naar de mensen die demonstreren, 2000 mensen samen, dicht op elkaar staand demonstrerend tegen het beleid wat door de overheid gevoerd wordt. Wat denkt u dan? Wat voelt u?

Wordt u boos of verontwaardigd over hun gedrag? Vindt u het onbegrijpelijk, dwaas zelfs? Scheldt u ze uit? Gunt u het hen corona te krijgen om hen te laten voelen wat het is?

De andere kant:

Stel: U bent ondernemer en uw bedrijf staat op punt van faillissement, u leeft hierdoor nu op minimum niveau. Of bent werkzaam in de horeca en nu al een tijdlang thuis. U hebt u verdiept in andere informatie over corona dan alleen de overheid u aanreikt. En u ziet en hoort onze Minister President, sorry, onze demissionair Minister President vertellen dat het cruciaal is om de lock down niet te versoepelen maar te verzwaren met een avondklok en een verdere beperking van de bezoekregeling. Hoe zit u in uw stoel? Wat zegt u? Wat voelt u?

Loopt u demissionair Minister President uit te kafferen? Schreeuwt u misschien in uw woede? Huilt u over de onmacht en de gevolgen? Voelt u zich verslagen?

En in beide gevallen vraag ik aan u beiden nu, bent u in staat om de ander te vergeven? Nu op dit moment? In het eerste voorbeeld, bent u bereid de demonstranten te vergeven voor hun gedrag? Vergeving geven over hun uitlatingen, overtuigingen en gedragingen. Wat voelt u nu, op dit moment? Voelt u weerstand? Een gevoel van, ja maar…? Maar zij staan daar….

Of als ondernemer of horecamedewerker, bent u bereid om onze demissionaire Minister President te vergeven voor zijn beleid? Kunt u hardop zeggen: Mark Rutte, ik vergeef jou? Ik vergeef je deze keuze om het nog zwaarder te maken. Wat voelt u nu? Een blokkade? Wilt u het liefste van deze blog wegklikken uit boosheid en geïrriteerdheid?

Dit maakt precies duidelijk waarom vergeving een zo belangrijk element is om de ander te accepteren met zijn of haar mening/overtuiging.

RET denken door Albert Ellis

Vergeven is een wilsbesluit. Uw gevoelens hoeven niet ineens verdwenen te zijn. Volgens Albert Ellis, die het RET denken heeft bedacht, volgen gevoelens op gedachten. Wanneer u vergeving geeft heeft dit gevolg voor uw gevoel. En daarbij komt dat u bij vergeving zelf loskomt van de negatieve emoties die u bindt met de ander. Het geeft ruimte en rust.

Natuurlijk is dit niet altijd even gemakkelijk. Dat beweer ik ook niet. Toch is het een belangrijk onderdeel, ook in coaching. Zodra je niet bereidt bent tot vergeving heeft dit effect op je proces. Je blijft haken, je komt de drempel niet over en blijft vastzitten in emoties. Wilt u verder? Verder kijken en voelen dan deze situatie waar Nederland in zit door corona? Voel je gevoelens en besluit dan te vergeven. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen als je dit graag wilt.

Dit vind je misschien ook leuk...