Verandering kost strijd

Stellig

De zin hierboven raakt je misschien. Misschien vind je het te stellig. Misschien vind je ‘m overdreven. Maar misschien herken je het ook wel. Ik denk dat iedereen wel eens heeft moeten doordrukken om iets gedaan te krijgen.

Neem nou een kind dat doorvraagt net zolang hij of zij krijgt wat het wil. Oké, dat is een makkelijke, denk je. Maar nu verder. Denk eens goed na. Wat heb jij verandert in je leven, blijvend verandert, zonder inzet, tijd, energie en ook wel een beetje strijd?

Strijdmomentjes

De woonkamer veranderen kan als je samenleeft met een partner een leuke uitdaging zijn, bijvoorbeeld. Of je wilt een andere vakantie plannen dan anders en ben je gebonden aan schoolvakanties. Dan heb je wellicht een school te overtuigen dat deze vakantie belangrijk genoeg is om vrij te krijgen voor je kinderen. Of je wilt van baan veranderen, wat een innerlijke strijd kan dit opleveren.

Maar een voorbeeld van strijd kan ook simpeler, een diploma halen bijvoorbeeld, gaat bijna nooit zonder overwinningen behalen op jezelf en soms ook op anderen. Uit huis gaan kan soms lastig zijn als ouders je liever thuis willen houden; dat is wel zo veilig, gezellig en makkelijk, toch? Of moet jij denken aan die deal die is voorgelegd en toch niet zo goed is als het lijkt? Dat jij er eigenlijk wat aan wilt sleutelen vóór jij akkoord gaat… Dan zul je hierover wel in contact moeten gaan met de tegenpartij wat misschien energie, tijd en misschien spanning kost.

Dus inderdaad, misschien is de titel iets te stellig gezet, maar ik geloof wel dat de meeste en grootste veranderingen in je leven strijd kosten. Kleine strijdmomenten en soms grote strijdmomenten.

Praktisch

Misschien dat dit je juist ook weerhoudt om te veranderen. Het is wel makkelijk zo. Kost minder energie en tijd, denk je. Maar dat is niet altijd zo. Het kan ook zijn dat de strijd aangaan je uiteindelijk meer energie oplevert dan het je kost!

Maak eens een lijst voor jezelf van veranderingen waar jij voor wegloopt. En bekijk eens wat de reden is waarom jij de strijd niet aangaat. Is het angst? Is het omdat jij liever een conflict vermijd? Of is het omdat je er de energie niet voor hebt? En noteer dit bij elk punt. En hoe groot die angst is of het gebrek aan energie. Dit kan je uitdrukken in een getal tussen 1 en 5.

En  kijk dan nog eens naar die lijst, hoeveel energie denk jij te ervaren als je die verandering wél doorvoert in je leven? Ga eens voelen, hoe zou het voelen als die verandering een feit is. Probeer dat eens een cijfer te geven.

Bekijk de lijst nu nog eens…. Is er een verandering die je nu toch zou willen oppakken? Ga je dit proberen? Ik zou zeggen – doen!

Dit vind je misschien ook leuk...