Visionair ingesteld, een gave of een last?

Sommige mensen lijken altijd groot te dromen, zien het helemaal voor zich hoe iets gebeuren moet. Ze denken in de toekomst, denken in grote lijnen, hebben een drive om te gáán om hun droom voor de wereld of zichzelf werkelijkheid te maken.

Wanneer je zelf niet zo`n visionair bent kan je flink last hebben van zo`n persoon in je omgeving. Het brengt onrust, een stuwing mee waar jij niet altijd op zit te wachten. Ze stellen vragen, hebben (soms?) weinig geduld. En jij vind hun idealen irritant onrealistisch. Daarbij zien ze, in jouw beleving, niet het grote geheel, ze zien alleen het eindresultaat. Voor hen is alles te laat en voor jou is alles te vroeg. Want er zijn tussen nu en het eindresultaat tal van hobbels die genomen moeten worden.

Wanneer jij wel visionair bent kan jij je flink ergeren aan al die mensen om je heen die maar niet lijken te begrijpen hoe jij het voor je ziet. Dat je echt wel weet dat je er niet zo 1,2,3 komt, maar dat het wel mogelijk is. Je irriteert je aan hun nonchalante houding of desinteresse. Je irriteert je aan het tempo waarmee alles gaat.

Binnen een bedrijf komen deze twee soorten mensen telkens weer naar voren. De een botst met de ander. Wanneer de leider/manager/directeur een visionair persoon is zou je kunnen denken, nou, dat is dan geen probleem. Maar dat kan wel! Het kan zijn dat een leider wensen doordrukt die voor het personeel onbegrijpelijk is. Dit kan tot onrust op de werkvloer leiden. Wanneer een personeelslid visionair is ingesteld en de leider/manager/directeur niet, dan kan het personeelslid gefrustreerd raken van zijn pogingen om verder te komen.

Wat je als visionair persoon in de gaten mag houden om voor jezelf en anderen een prettige sfeer te behouden zijn een aantal punten. Dit zal je helpen in je proces van je doel bereiken.

  1. Heb geduld!

Wees je bewust dat iedereen anders is. Uniek. Net zoals jij uniek bent, zijn anderen ook uniek. En nee, niet iedereen zit te springen op veranderingen. Niet iedereen is ‘out of the box’ denkend. En dit maakt niet dat jij verder bent of beter, het maakt je anders. Jij ‘ziet’ iets, wat anderen ‘nog’ niet zien. Jij zult het plaatje mogen gaan maken voor hen die jou nu nog niet volgen of begrijpen. Teken het uit, praat het door, leg uit wat je bedoeld. Denk niet dat de ander wel wéét wat jij bedoelt. In communicatie kan veel misgaan, waaronder, géén communicatie omdat je dénkt dat de ander het wel begrijpt. Daarnaast is het ook niet mogelijk om je doel in één dag te halen. Maak een realistische planning waarin jouw visie gerealiseerd kan zijn. Houd rekening met variabelen en tegenslagen. Dit geeft jezelf ruimte. Ruimte om geduld te hebben, want het hoeft toch niet in één dag klaar? Het geeft ruimte in je eigen hart, rust en vrede. Het sluipt er zo snel in, dat je visie je levensdoel wordt waarin je slaaf wordt van je eigen droom en planning. Dat je druk voelt dat het nu toch echt op moet schieten…

  • Heb genade.

Nee, niet alleen voor de ander. Juist ook voor jezelf. Wanneer je weer eens uit bent gevallen of een flinke zucht hebt gelaten wanneer je merkt dat jij jouw verhaal opnieuw moet gaan doen.. Het is niet gemakkelijk geduld te hebben wanneer je voor het gevoel er alleen voor staat. Weer het punt op tafel brengen terwijl je dit al zo vaak hebt gedaan, dat kost energie en ís niet leuk. En ja, besef dat niet iedereen visionair is ingesteld, dat zij andere gaven hebben die jij weer niet hebt, heb dus genade voor de ander die tegenover je zit.

  • Jij hebt de ander nódig!

Hoe irritant het ook kan voelen, degene waar je tegenaan loopt, degene aan wie je het al zo vaak hebt uitgelegd, die heb jij nodig om jouw visie te realiseren. Dus zorg dat je mensen niet tegen je in het harnas jaagt. Zorg dat ze geen weerzin tegen jou ontwikkelen door je eigen gedrag. Wanneer jij liefdevol en geduldig bent, zullen meer mensen jou uiteindelijk brengen waar je wilt zijn. Dit lukt beter dan wanneer je heel hard je best doet en iedereen bij de haren erbij sleept. Dit laatste gebeurt vaak uit frustratie. Dan heb je ergens al iets gemist, namelijk, genade. Genade voor jezelf en voor de ander. En geduld ben je dan ook een beetje vergeten. Dat je tijd de hebt en neemt om verder te komen.

  • Verruim je blikveld.

Wanneer je én tijd/geduld én genade én het besef dat je de ander nodig hebt voor jezelf hebt eigen hebt gemaakt dan geeft dit ruimte. Ruimte, om in het proces van je visie realiseren, ook bezig te zijn met andere dingen. Ruimte om anderen te ontmoeten en dat je kan meewerken aan hun visies. Wanneer jij niet meer continu gefocust bent op jouw visie of droom te realiseren zal de druk afnemen die je hiermee op anderen legt. Je zou kunnen denken, druk leggen? Jazeker, druk leggen. Mensen die gefocust zijn, geen geduld/genade/tijd en besef van de hulp van de ander, hebben, zullen onbewust een druk leggen op de sfeer door hun gedrag. Zij zullen ongeduldig kunnen zijn. Uitvallen als iets tegenzit. Geïrriteerd reageren wanneer het uitgewerkte plan niet direct geaccordeerd wordt. Zij zullen hun gevoelens bij de ander neer kunnen leggen en hiermee druk op de sfeer leggen. Wanneer je bewust bent van al deze elementen, zal je begrijpen dat afleiding en plezier vinden in andere dingen dan je visie uitwerken heel nuttig kan zijn als bijdragen om de eerste 3 elementen vol te houden.

Ben jij ook zo’n visionair? Of erger je juist aan een visionair in je omgeving? Ben je ermee getrouwd of is je partner in tegenstelling tot jou juist niet visionair? Ken jij mensen die hier tegen aanlopen? Of ben jij dit zelf? Bedenk dan: er zijn mensen die zich in jou herkennen. Je bent niet de enige. Je bent wel de enige wanneer je het bij jezelf houdt. Praat erover met elkaar. Waar je tegen aanloopt. Wat je lastig vindt. En kijk of je er samen uit kan komen. Bedenk, het is een groeiproces. Dit kost tijd. En lukt het na een poos nog niet om hier goed mee om te gaan? Er zijn heel veel goede (TotalBalance) coaches of therapeuten die jou/jullie verder kunnen helpen en daar ben ik natuurlijk één van!

Dit vind je misschien ook leuk...