We dragen allemaal vrucht

Idee

Ik was aan het hardlopen, nou ja, hard ga ik niet, maar ik deed mijn vaste rondje op zondagochtend vroeg. Op een of andere manier lukt het me dan om vroeg op te staan.

Zoals gezegd, ik ga niet hard, ik ga ook niet ver. Maar ik doe het wél want ik merk dat het goed is voor mijn lichaam.

Meestal zijn deze rondjes ook de momenten waarin ideeën voor een blog opkomen. Momenten van mijmeren en nadenken, overdenken. Zo ook deze…

Vrucht voortbrengen

Ik zag de bloemen in het gras en genoot ervan. Ik vind vooral boterbloemen mooi, als kind al verwonderde ik al dat deze bloemen zo glanzen. Zo bijzonder. Maar ik zag ook andere bloemen. En ik besefte dat elke bloem zaadjes heeft en doorgeeft.

Soms wordt er weleens gezegd, wil jij goede vruchten voortbrengen? Dit is echt kerktaal, dat besef ik. Maar het idee is er soms dat als je geen goede vrucht voortbrengt je helemaal geen vrucht voortbrengt, maar dit klopt niet. Je brengt altijd vrucht voort. Of dit dan goede of slechte is, dat is een tweede.

Dit is wel even iets om bij stil te staan. Welke keuze je ook maakt in je leven, het is op dat moment ook zaad dragen. Bij alles wat je doet heeft dit effect op de mensen om je heen, voor de generaties na je, invloed op je werkomgeving of schoolomgeving.

Welke vrucht

Neem nou mijn hardlopen. Zoals gezegd hoef je hier echt niet groots over te denken, dit geef ik eerlijk en ruimschoots toe. Er zal vast meer uit te halen zijn door de juiste looppas, juiste ademhaling etc te gaan aanleren. Maar hiervoor vind ik het gewoon niet leuk genoeg om hier tijd, energie en geld in te investeren. Ik neem het zoals het nu gaat en ik heb hier vrede mee. Soms wordt hier thuis er wel wat lacherig over gedaan want sommigen kunnen mij in een flinke looppas bij houden, dit geeft natuurlijk wat hilariteit. Ik doe dit ‘hardlopen’ nu ongeveer 13 jaar.

Wat zien mijn kinderen? Dat ik me inzet voor een gezond lichaam. Dat ik volhoud, ondanks dat het niet mijn voorkeurssport is (als het regent skip ik met liefde 😉) omdat ik weet dat het goed voor mijn lichaam is. Ze zien wilskracht, acceptatie, bewuste keuzes, structuur – de zondagochtend-, dat het wat mag kosten – ik ga er vroeger voor uit bed – etc.

Denk je eens in, wanneer ik niet zou sporten, welke vrucht zou ik dan dragen en doorgeven? Ik zou doorgeven het niet nodig is om te sporten om je lichaam gezond te houden – dit geld natuurlijk niet als je de hele dag al zwaar lichamelijk werk doet… Dat sporten niet belangrijk is of niet leuk genoeg of het niet waard is om vol te houden..

Natuurlijk is dit maar een klein voorbeeldje. Maar denk eens na over alcoholgebruik, roken, werkhouding, bijbelleeshouding, vloeken, zegenen, liefdevol spreken, negatief spreken, luieren of actief zijn, hoeveel tv kijk je en wat, hoeveel uur werk je of spendeer je aan je gezinsleden en familie? Het zijn allemaal invloeden die je doorgeeft, aan mensen om je heen, aan je kinderen.

Welke vrucht draag jij?

Deze gedachten deed me terugdenken aan het Nielsen Model die geleerd wordt in de cursus Contextueel Pastoraat van Koinonia. Hierin heb je twee soorten vruchten die voortgebracht worden, de goede vruchten en de zure vruchten. Deze zure vruchten komen vanuit beschadigingen en tekorten uit o.a. je kindertijd.

Kortom, je draagt vrucht. Maar welke draag jij? Kan jij zien van jezelf of jij goede of zure vruchten voortbrengt? Zo niet, durf jij het te vragen aan iemand die dicht bij je staat hoe die er tegen aan kijkt? Wil jij graag je zure vruchten kleiner laten worden en je goede vruchten groter?

Wanneer jij jouw tekort of beschadiging vanuit je leven verwerkt, geloof ik dat je hoeveelheid aan zure vruchten kan verminderen of verkleinen. Dat je bovendien je goede vruchten in het licht kan gaan zetten om te groeien.

We blijven mens en gebrekkig, maar tegelijkertijd denk ik ook dat er mensen zijn die mooiere bloemen kunnen worden wanneer ze hun pijn, verdriet, bitterheid, wrok, beschadiging kunnen doorvoelen. Door je verleden te doorleven mag je de banden die je nu vasthoudt lossnijden. Open wonden kunnen gaan etteren of doen telkens pijn en je reageert dan vanuit die pijn…

Wil jij een mooiere bloem worden? Misschien heb je een kapot blaadje of je glanst niet zo mooi als je wilde, maar dit wil niet zeggen dat je dús geen mooie bloem bent of kunt worden! Wil je graag meer tot je recht komen om wie je bent? Neem gerust contact op voor een gesprek.

Dit vind je misschien ook leuk...